gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Konec stavke?

Deli na:

Minister za pravosodje Aleš Zalar je po srečanju s predsednikom vrhovnega sodišča Francem Testenom pojasnil, da si bo prizadeval pridobiti mandat vlade za formalen predlog stavkovnemu odboru sodnikov za prekinitev sodniške stavke. Vlada po Zalarjevih besedah o tem še ne bo odločila ta teden. Testen pa je ocenil, da bo zaradi stavke narejenega manj.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je po srečanju s predsednikom vrhovnega sodišča Francem Testenom pojasnil, da si bo prizadeval pridobiti mandat vlade za formalen predlog stavkovnemu odboru sodnikov za prekinitev sodniške stavke. Vlada po Zalarjevih besedah o tem še ne bo odločila ta teden. Testen pa je ocenil, da bo zaradi stavke narejenega manj.

Po Testenovih besedah je bil današnji pogovor namenjen predvsem temu, "kaj storiti, da bi sodniki nehali ali vsaj začasno nehali stavkati, ker oba z ministrom meniva, da to trenutno ničemur ne koristi". Pogovor je po njegovih besedah nanesel tudi na druge probleme, "ki pa smo se jih lahko lotili v bistvu samo površno in se dogovorili, kako bi jih mogoče reševali v bodoče".

Po Zalarjevih besedah so bili pogovori zelo odprti in konstruktivni. "Oba se zavedava, da obstaja vrsta izzivov, ki jih bomo morali precej hitro reševati, začenši s sodniško stavko, je dejal minister. Ob tem je pojasnil, da si ne upa reči, da je možno rešiti problem sodniške stavke pred odločbo ustavnega sodišča, ker ne ve, kdaj bo ustavno sodišče izdalo to odločbo.

Vendar pa to po njegovih besedah ni ovira, da se ta vlada takoj ne začne pogovarjati s sodniki. "Prvi pogoj za rešitev problema je dialog," je poudaril Zalar. Dialog začenjajo ob posvetovanjih in na formalni način, da bo kot minister predlagal vladi, da ga pooblasti za nadaljnje pogovore.

Zaenkrat Zalar še ni govoril o konkretni ponudbi vlade, ker bo "to povezano tudi z odločbo ustavnega sodišča ter kriteriji in merili, ki jih bo ta odločba vzpostavila". Ponovil je, da se je vladajoča koalicija zavezala, da bo problem sodniških plač reševala s spremembami zakona o sodniški službi, da bo spoštovala ustavo - zlasti z vidika spoštovanja ustavnega načela neodvisnosti sodnikov - in da se bo pri iskanju rešitev upoštevalo vse relevantno v obeh odločbah ustavnega sodišča.

Napovedal je pripravljenost ministrstva za pravosodje, da se formira posebna mešana skupina, ki bo na konkretni ravni začela pripravljati spremembe predpisov. Po posvetovanju s stavkovnim odborom se bo dalo govoriti tudi o konkretnem roku, v katerem naj bi mešana skupina pripravila prvi osnutek rešitev, je ocenil minister.

Glede na formalni postopek mora država sodnikom ponuditi predlog sporazuma o prekinitvi stavke, za kar pa Zalar kot minister potrebuje pooblastilo vlade. "Takoj ko bo vlada odločila o tem in če mi bo dala mandat, sledi srečanje s stavkovnim odborom," je pojasnil minister. Kot je dodal, vlada o tem še ne bo odločila ta teden, saj potrebuje kakšen teden dni, da o tem odloči.

Po Testenovih besedah so že znani preliminarni podatki o posledicah sodniške stavke. "Lahko ugotavljamo, da bo druga polovica leta 2008 slabša, kot je bila prva, in slabša, kot je bila lanska. Škodljivi učinki stavke se bodo definitivno pokazali," je pojasnil. Predsednik vrhovnega sodišča tako pričakuje, da se bo trend upadanja sodnih zaostankov upočasnil.

"Mislim, da bomo še vedno obvladali pripad, vendar pa manj zmanjšali število nerešenih zadev kot prejšnja leta." je pojasnil Testen. Kot optimističen rezultat pa je izpostavil podatek, da se povečuje število rešenih zadev na pravih, starih zaostankih. Sodniška stavka ima tako po njegovem mnenju "kolateralno korist" v tem, da sodniki, tudi tisti, ki stavkajo, delajo toliko kot prej in so se posvetili starejšim zadevam.

To se kaže v zmanjšanem številu vseh rešenih zadev, v bistvu pa ima tudi zelo pozitiven stranski učinek, je dejal Testen. "Seveda pa pod črto stavka škoduje tako storilnosti kot vzdušju kot tudi ugledu sodstva," je sklenil Testen.

Pogovorov sta se udeležila tudi državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec in generalni sekretar vrhovnega sodišča Janko Marinko. Predsednik vrhovnega sodišča je med drugim izrazil veselje, da se je novi minister tako hitro odločil za obisk na vrhovnem sodišču. "Cenim, da je prvič on prišel na sodišče. Vesel sem, da smo imeli pogovor z dvema, ki probleme sodstva že od prej zelo dobro poznata, tako da smo se lahko pogovarjali skoraj v šifrah," je dejal Testen.

Poleg sodniške stavke je po ministrovih besedah kratkoročnih izzivov na področju pravosodja več. Pogovarjali so se o načinu, kako še pospešiti reševanje zadev v sodni izvršbi in modernizirati sistem sodne izvršbe, ter o prostorskih, finančnih in kadrovskih vprašanjih. Kot je pojasnil Zalar, o spremembah kazenskega zakonika s predsednikom vrhovnega sodišča še nista govorila, ker je nemogoče v dveh urah, kolikor je trajal današnji pogovor, odpreti vsa pomembna odprta vprašanja.