stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Konec postopka zaradi vinjet

Deli na:

Ministrstvo za promet je te dni prejelo pismo evropskega komisarja za promet Antonia Tajanija, da bo predlagal prekinitev postopka zoper Slovenijo zaradi vinjetnega sistema, je danes v Ljubljani povedal minister za promet Patrick Vlačič.

"Pismo evropskega komisarja Tajanija je omogočilo to, kar štejem za največji uspeh ministrstva za promet v letošnjem letu, to je koriščenje evropskih sredstev," je ob predstavitvi dela ministrstva v zadnjem letu in ciljev za naprej poudaril Vlačič.

Evropska komisija je 12. novembra sprejela odločitev, s katero je prižgala zeleno luč za evropsko financiranje izgradnje 19,8 kilometra dolgega avtocestnega odseka Slivnica-Draženci v višini 88,3 milijona evrov, so danes potrdili v Bruslju. Ta odločitev je posledica rešitve problema glede vinjet, so pojasnili.

Ob tem so še razložili, da je Evropska komisija 33,9 milijona evrov od omenjenega zneska plačala že junija. Pravni red EU namreč omogočila preplačilo za projekte, preden so ti potrjeni, če država članica poda veljavno prošnjo za plačilo. Če projekt ne bi bil potrjen, bi Slovenija morala predložiti drugi ustrezen projekt, s katerim bi počrpala ta sredstva.

Odločitev Evropske komisije 12. novembra pomeni, da lahko sedaj Slovenija zahteva še preostalo vsoto dogovorjenega prispevka EU, torej še 55,4 milijona evrov, so pojasnili v Bruslju.

Projekt Slivnica-Draženci, ki je bil prometu predan julija letos, je po besedah ministra Vlačiča vreden 278,2 milijona evrov, Evropska komisija pa je torej sprostila 88,3 milijona evrov za ta projekt, ki bi jih morala Slovenija počrpati do konca leta 2010.

Omenjeni projekt, ki je del avtoceste Maribor-Gruškovje, sodi v operativni program razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013. V okviru tega programa so iz področja avtocest predvideni še trije projekti, in sicer za odsek Beltinci-Lendava (zanj je bila s strani komisije lani že izdana odločba) ter dva odseka na dolenjski avtocesti Pluska-Ponikve in Ponikve-Hrastje.

Kot je pojasnil Vlačič, bo Slovenija letos tako počrpala več kohezijskih sredstev, kot je bilo sprva predvideno. "V letošnjem letu smo načrtovali 62,2 milijona evrov, počrpali pa bomo 82,57 milijona evrov, kar je 32,8 odstotka več od načrtov. Razlog za to pa je prav ravnanje v povezavi z vinjetnim sistemom," je zatrdil Vlačič.

Prometni minister je spomnil, da je vinjetni sistem cestninjenja prehoden sistem do uvedbe elektronskega sistema in se bo spremenil z akcijskim načrtom, ki je že pripravljen in bo še ta teden romal v postopek na vlado. Slovenija bo v prvi fazi uvedla elektronsko vinjeto, nato pa cestninjenje na prevožen kilometer.

Evropska komisija bo tako na predlog komisarja Tajanija po pričakovanjih prekinila postopek zoper Slovenijo. Tajani je sicer ministra Vlačiča v pismu opozoril, da je sistem obveščanja, da Slovenija uporablja vinjetni sistem cestninjenja, v nekaterih primerih ni dovolj kakovosten za tujce, ki prihajajo v Slovenijo. Ministrstvo bo zato po Vlačičevih zagotovilih poskušalo poskrbeti za boljše obveščanje.

Tajanijev tiskovni predstavnik Fabio Pirotta je danes ob tem povedal, da je za ustavitev postopka proti Sloveniji treba izpeljati še nekatere formalnosti. To odločitev mora sprejeti kolegij Evropske komisije, ki se običajno sestaja ob sredah. Kolegij je namreč tudi sprejel odločitev o začetku postopka proti Sloveniji.

V Evropski komisiji niso želeli povedati, kdaj bo postopek ustavljen, temveč so ponovili, da je komisar nedavno izrazil optimizem, da bi zadeva lahko bila razčiščena v prihodnjih tednih. Po navedbah virov v Bruslju sicer slovenske vinjete niso na dnevnem redu kolegija Evropske komisije to sredo, tako odločitve ne bo ta teden.

Spomnimo, da je Evropska komisija v začetku oktobra lani začela postopek zoper Slovenijo, ker je ocenila, da tedanje slovenske letne in polletne vinjete niso v skladu s pravnim redom EU, ker diskriminirajo državljane EU, ki slovenskih cest ne uporabljajo tako pogosto kot Slovenci.

Slovenska vlada je, potem ko je 1. julija lani uvedla polletne in letne vinjete po 35 evrov in 55 evrov, po pripombah komisije predlagala uvedbo tedenske vinjete za 15 evrov, ukinitev polletne vinjete in podražitev letne vinjete s 55 na 95 evrov, nazadnje pa je predlagala še uvedbo mesečnih vinjet za 35 evrov. 1. julija letos je nov sistem tudi uveljavila.

Komisar Tajani je sprva od Slovenije zahteval tedenske vinjete za pet evrov, nato za 8,50 evra, nato za največ deset evrov, nazadnje pa je želel, da bi bila cena nižja od prvotnega slovenskega predloga, ki je bil 15 evrov.

Tajani je konec septembra ponovil, da je optimist, da bosta strani našli rešitev, ki jo iščeta od prvega opozorila lani oktobra. Slovenska stran je menila da Evropska komisija po spremembi slovenskega vinjetnega sistema nima več pravne podlage za postopek proti Sloveniji, zato se pričakuje, da ga bo ustavila.