901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koliko znaša dnevni strošek mladoletnega imigranta

Deli na:
Koliko znaša dnevni strošek mladoletnega imigranta

Foto: Arhiv Reporterja

V postojnskem dijaškem domu je za 18 mladoletnih migrantov brez spremstva predvidenih deset strokovnih delavcev.

Za 28 mladoletnih migrantov brez spremstva, kolikor jih v dijaških domovih v Postojni in Novi Gorici lahko sprejmejo, v Sloveniji pa so nezakonito, imajo status prosilca za mednarodno zaščito ali so azil že dobili, bodo slovenski davkoplačevalci v enem letu odšteli 0,5 milijona evrov. To pomeni 1.500 evrov na mesec oziroma 50 evrov na dan za enega migrantskega najstnika. Tako je v odgovoru na poslansko vprašanje nepovezanega poslanca Andreja Čuša zapisala vlada in dodala, da je velik strošek zaposlitev ustreznega strokovnega kadra.

V Novi Gorici bi moralo za deset mladoletnikov skrbeti sedem strokovnih delavcev, v Postojni pa za 18 mladoletnikov deset strokovnjakov. Vse seveda ob domnevi, da bi bilo v dijaških domovih ves čas nastanjenih 28 mladih migrantov. Stroške nastanitve in materialne oskrbe bo krilo ministrstvo notranje zadeve, stroške dela strokovnega kadra pa ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj so mladoletniki, ki pridobijo mednarodno zaščito, izenačeni z domačimi mladoletniki.

Čuša je še zanimalo, kako je poskrbljeno za varnost in nadzor mladoletnih prišlekov. Vlada mu je odgovorila, da sta lokalni skupnosti v Postojni in Novi Gorici nastanitev videli kot prikaz strpnosti, kot priložnost povezovanja. Posebnega varovanja ne bo, razen običajni ukrepi, ki se za varnost državljanov zagotavljajo vsak dan. O morebitnih pobegih migrantov pa: »Dijaški domovi so institucije odprtega tipa. Ob prihodu so uporabnikom predstavljena pravila bivanja, ki so določena v hišnem redu ustanove, ter posledice neupoštevanja teh pravil. Ministrstvo za notranje zadeve nima instrumentov, s katerimi bi lahko preprečilo pobege mladoletnikov brez spremstva.«

Medtem pa drugod po Evropi, kjer mladoletni migranti posiljujejo, ropajo in kradejo, oblasti razmišljajo o uvedbi nekakšne policijski ure za mladoletne. S tem bi zmanjšali možnost zločinskih pohodov imigrantskih najstnikov.