900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kokainski baron in pajdaši le slišali obtožnico

Deli na:

Sedemnajsterica v zadevi Balkanski bojevnik je obtožena proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter hudodelskega združevanja, trdi okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, ki je na drugem naroku le prebrala obtožnico. Poleg tega sta Boštjan Kopčič in Marko Bublič obtožena nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem.

Sedemnajsterica v zadevi Balkanski bojevnik je obtožena proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter hudodelskega združevanja, trdi okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, ki je na drugem naroku le prebrala obtožnico. Poleg tega sta Boštjan Kopčič in Marko Bublič obtožena nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem.

Kot je v začetku današnjega sojenja na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnil sodnik Gorazd Fabjančič, je senat vzel na znanje zahteve obrambe po izločitvi dokazov, za katere obramba meni, da so pridobljeni nezakonito.

Po besedah Fabjančiča je sodišče ves čas postopka dolžno presojati o nedovoljenih dokazih, v tem primeru pa se morajo določene zadeve pojasniti med samim dokaznim postopkom. O morebitni izločitvi dokazov se tako lahko senat odloči najkasneje do konca dokaznega postopka. Tožilka Žgajnarjeva, sicer vodja specializiranega tožilskega oddelka za pregon organiziranega kriminala, je tako lahko začela z branjem skrajšane verzije 109 strani dolge obtožnice.

Med branjem je pojasnila razsežnosti delovanja skupine obtoženih, ki je, kot izhaja iz obtožnice, delovala na mednarodni ravni. Obtoženi naj bi v sodelovanju s hrvaškim, srbskimi in črnogorskimi državljani v Južni Ameriki kupovali kokain ter poskrbeli, da je prišel do Evrope, natančneje v Italijo.

Skupina je nato skrbela, da so kokain iz italijanskih pristanišč skladiščili v stanovanjih po severni Italiji. Kot ugotavlja tožilstvo, so delovali hierarhično, s točno določenimi vlogami in končnim namenom zaslužka od prodaje omenjene droge. Pri tem so uporabljali tako šifrant za telefonske številke kot različne vzdevke za vpletene v preprodajo, je se dodala tožilka.

Ob tem je Žgajnarjeva ugotovila, da je Dragan Tošić vodil slovenski del oz. da so mu bili ostali podrejeni. Poleg Tošića pa je med prebiranjem obtožnice največkrat omenila Jakoba Remškarja, Dejana Zupana, Dragana Bjelkaša, Boštjana Kopčiča, Anesa Selmana, brata Lucević in Sandro Udrih, ki naj bi predvsem skrbela za najem stanovanj in vozil ter ponarejene dokumente.

 

Med svojim zagovorom na ljubljanskem okrožnem sodišču je prvoobtoženi v zadevi Balkanski bojevnik Dragan Tošić priznal, da pozna domnevnega kralja kokaina Darka Šarića. Hkrati je zanikal, da bi bil član hudodelske združbe ter zatrdil, da "nikoli ni imel opravka z mamili".

Šarića pozna kot uspešnega poslovneža, ki se ukvarja z legalnimi posli, je dejal pred sodnikom Gorazdom Fabjančičem. Prav tako pozna tudi Duška Šarića, brata Darka Sarića, je še pojasnil.

V obtožnici je zapisano, da je Tošić v preprodajalskih krogih znan kot "čelavi" in "il calvo" oz. "plešasti" v slovenščini, sam pa je zatrdil, da ne gre zanj. Prav tako naj bi se njegovo ime v dokumentaciji italijanskih organov pregona pojavilo šele, ko so Italijani začeli sodelovati s slovenskimi kolegi.

Tošić, ki je 16 strani dolg zagovor prebral v dobri uri, na vprašanja pa ni želel odgovarjati, je še razložil, da prav tako pozna nekatere od soobtoženih. Kot je po obravnavi novinarjem dejal Tošićev zagovornik Luka Zajc, je to, da Tošić ne odgovarja na vprašanja, "stvar taktike obrambe".

Zajc tudi meni, da je obtožnica neutemeljena in protispisna. Sicer pa prvoobtoženi pričakuje, da bo uspel dokazati svojo nevpletenost v očitane prepovedane posle in da bo oproščen.

Pisni zagovor je prebral tudi obtoženi Dragan Beljkaš, ki je prav tako zanikal vpletenost v hudodelsko združbo in preprodajo kokaina ter ni želel odgovarjati na vprašanja. Je pa priznal, da je pogosto potoval v Brazilijo, vendar da ga tja ni poslal Tošić, ki je v obtožnici naveden kot prvi človek slovenskega dela združbe. Tako naj se ne bi nič počelo brez njegove vednosti ali odobritve, ostali člani slovenskega dela združbe pa naj bi bili le njegovi t.i. izvajalci.

O svoji nedolžnosti je prepričan tudi Jakob Remškar, ki je razložil, da pozna nekatere od soobtoženih ter da je v Južnoafriško republiko potoval, ker se ukvarja z lovom, doma pa ima že trofeje, kot so žirafa, leopard, opica in svinja bradavičarka. Tudi on je odklonil odgovarjanje na vprašanja, z izjemo svojega zagovornika.

Pred osemčlanski senat je stopil še Mirzet Lucević, ki je prav tako zatrdil, da ni član nobene hudodelske združbe in da ga ne Tošić ne kdor koli drug ni nikamor pošiljal. Kot trojica pred njim, tudi on ni odgovarjal na vprašanja. Fabjančič je po Lucevićevim zagovoru današnjo obravnavo zaključil, naslednja je razpisana za naslednji torek, ko se bodo pred senatom zagovarjali še preostali domnevni člani slovenskega dela Šarićevega klana.

Okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar je neodgovarjanje na vprašanja pričakovala, prav tako je ni presenetilo, zatrjevanje obdolženih, da se niso ukvarjali s preprodajo droge in da niso sodelovali v hudodelski združbi. Vsebine obravnave pa konkretneje ni želela komentirati.

Slabo leto po policijski akciji in številnih aretacijah se je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes začelo sojenje 16 obtoženim v zadevi Balkanski bojevnik. Skupina je obtožena neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter hudodelskega združevanja.