Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kokain med slovenskimi politiki

Deli na:

Nekateri poslanci državnega zbora so se pripravljeni kadar koli testirati in javno dokazati, da ne uživajo drog, to pa ne velja za večino ministrskega zbora. Razen šolskega ministra se predsednik vlade in ministri nočejo testirati, dokler svoje delo opravljajo korektno in odgovorno. S takšnim odgovorom vlada še povečuje sume, da so med uživalci kokaina tudi najvišji politiki in da je bil zato narkobaron Dragan Tošić več kot desetletje varen pred policijo.

Nekateri poslanci državnega zbora so se pripravljeni kadar koli testirati in javno dokazati, da ne uživajo drog, to pa ne velja za večino ministrskega zbora. Razen šolskega ministra se predsednik vlade in ministri nočejo testirati, dokler svoje delo opravljajo korektno in odgovorno. S takšnim odgovorom vlada še povečuje sume, da so med uživalci kokaina tudi najvišji politiki in da je bil zato narkobaron Dragan Tošić več kot desetletje varen pred policijo.

Po aretaciji slovenskega kokainskega barona Dragana Tošića so mediji poročali, da so odjemalci te nevarne in luksuzne droge politiki, finančniki, gospodarstveniki, kulturniki, zvezdniki in drugi predstavniki elite. Zanimivo je, da se je o Tošićevi nezakoniti dejavnosti šušljalo med ljudmi najmanj deset let in da se je odmevna akcija začela šele po zahtevi ameriške policije. Ugiba se, ali je Tošić imel podporo najvišjih političnih krogov, in še posebno, ali so tudi med najvišjimi politiki uživalci kokaina. V dobro obveščenih krogih se govori o enem od ministrov in eni od ministric, pa še kakšnem od najvišjih politikov, čeprav ni konkretnih dokazov za to oziroma jih je težko najti. Zato smo slovenske politike vprašali, ali so po vzoru hrvaških in italijanskih kolegov pripravljeni opraviti test o uživanju drog in nas obvestiti o izvidih.

Italijanski zgledi
Ko so podobne teste organizirali v Italiji, je nastal pravi škandal. Leta 2006 so novinarji oddaje Le Iene (Hijene) televizijske postaje Italia 1 (v lastni Berlusconijeve mreže Mediaset) pod pretvezo, da bodo poslance pred izjavo pred kamerami napudrali, odvzeli vzorec potu 50 poslancem in po opravljenem testiranju ugotovili, da vsak tretji uživa droge. Od tega da jih je dvanajst uživalo marihuano, štirje pa kokain. Zaradi vala ogorčenja tudi med samimi novinarji tega prispevka niso objavili, oddajo so celo hoteli ukiniti, po drugi strani pa so nekateri politiki (skrajna nacionalistka Alessandra Mussolini in radikalec Daniele Capezzone) protestirali proti cenzuri zaradi neobjavljenega prispevka.

Poslanec Carlo Giovanardi, ki pripada Berlusconijevi politični opciji, je pozneje organiziral prostovoljno testiranje, ki se ga je udeležilo 122 poslancev, nihče med njimi pa ni bil pozitiven, torej odvisen od drog. Giovanardi je lani novembra kot sekretar na predsedstvu vlade organiziral še eno prostovoljno testiranje na podlagi vzorca iz las in urina, ki se ga je udeležilo kar 232 poslancev (vseh poslancev in senatorjev je 945) in eden izmed njih je bil pozitiven na kokain. Zanimivo, da se je sploh udeležil testiranja. Dovoljenje za objavo rezultatov je dalo 147 poslancev.

Po vzoru italijanskih poslancev so se tudi na Hrvaškem pred lanskimi lokalnimi volitvami za testiranje odločili kandidati Istrskega demokratičnega zbora (IDS). Poleg predsednika istrske županije Ivana Jakovčića so se testiranja udeležili nekateri kandidati IDS za župane in še trije drugi kandidati za predsednika istrske županije. Na podobno testiranje so pozvali tudi hrvaški sabor in vlado, vendar jim še nista prisluhnila.

Vlada prikriva ali ne jemlje resno pobude
Tudi slovenski politiki so na našo pobudo reagirali različno: nekateri so pripravljeni na testiranje, nekateri odgovarjajo, da niso odvisniki, precej pa je tudi takih, ki so našo pobudo vzeli za neresno, celo za žaljivo. Vprašanje smo poslali vsem poslancem, vsem ministrom in državnim sekretarjem ter predsedniku vlade: Ali so pripravljeni opraviti test o uživanju drog (heroina, kokaina, ekstazija, metadona)? Če so pripravljeni, kdaj ga bodo opravili in ali bodo nam poslala rezultat tega testiranja?

Čeprav smo vprašanje poslali vsakemu ministrstvu posebej, enako tudi kabinetu predsednika vlade, so nam poslali skupen odgovor iz vladnega urada za komuniciranje: »Dokler predsednik vlade, ministri, ministrice, državni sekretarji in državne sekretarke opravljajo svoje naloge korektno in odgovorno, ni nikakršnega razloga za opravljanje testa uživanja drog.«

Odgovor vlade je škandalozen, saj ga lahko razumemo tudi tako, da najvišje slovenske politike ne bi motilo, če bi bili med njimi tudi uživalci prepovedanih opojnih sredstev, če opravljajo naloge korektno in odgovorno. Ali pa morda z odgovorom ščiti koga izmed svojih ministrov ali ministric. Mimogrede, odgovorno in korektno lahko svoje delo opravljajo tudi uživalci kokaina. Čast vlade je rešil šolski minister Igor Lukšič; posebej je odgovoril, da bi se udeležil testiranja. Pri tem je predlagal, da se v test vključi tudi odvisnost od alkohola in drugih legalnih drog.