supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Slovenija

Koga bo Pahor gostil?

Deli na:

Na Brdu pri Kranju bo danes potekala mednarodna konferenca o Zahodnem Balkanu, pred katero pa so zaradi odpovedi udeležbe srbskega predsednika Borisa Tadića in dveh od treh predstavnikov Evropske unije pričakovanja manjša. Na konferenci bodo voditelji držav v regiji govorili o sodelovanju, ki bi pripomoglo k hitrejšemu približevanju držav EU.

Na Brdu pri Kranju bo danes potekala mednarodna konferenca o Zahodnem Balkanu, pred katero pa so zaradi odpovedi udeležbe srbskega predsednika Borisa Tadića in dveh od treh predstavnikov Evropske unije pričakovanja manjša. Na konferenci bodo voditelji držav v regiji govorili o sodelovanju, ki bi pripomoglo k hitrejšemu približevanju držav EU.

Kljub okrepljenim prizadevanjem slovenskega premiera Boruta Pahorja, ki bo s hrvaško kolegico Jadranko Kosor gostil srečanje, so dan pred konferenco udeležbo odpovedali srbski predsednik Tadić ter predsednik EU Herman Van Rompuy in zunanji minister predsedujoče Svetu EU Španije, Miguel Angel Moratinos.

Tadić zato, ker bo Kosovo na konferenci sodelovalo kot država in ne kot Kosovo-Unmik. Pri tem je Srbija, ki ima Kosovo še vedno za svoj del, ves čas vztrajala na podlagi resolucije Varnostnega sveta ZN 1244, v petek pa sporočila, da Tadića ne bo, ker se organizatorji s tem niso strinjali.

Konference naj bi se udeležili premieri BiH, Albanije, Makedonije, Črne gore in Kosova, Nikola Špirić, Sali Berisha, Nikola Gruevski, Milo Djukanović in Hashim Thaci. Od predstavnikov EU pa evropski komisar za širitev Štefan Füle.

Kljub okrnjenosti bo pomenila priložnost za dialog in po pričakovanjih uradne Ljubljane tudi za obnovo vezi v regiji. Visoki predstavniki se bodo dopoldne sestali na plenarnem zasedanju, na katerem naj bi sprejeli deklaracijo, okoli 15. ure naj bi imela gostitelja izjavo, nato pa so predvidena še dvostranska srečanja.

Žbogar: Konferenca bo uspeh

Zunanji minister Samuel Žbogar je v Odmevih Televizije Slovenija dejal, da bo na konferenci sodelovalo sedem premierov iz regije, premier Borut Pahor pa si je v petek zvečer še prizadeval zagotoviti tudi udeležbo predstavnika Srbije.

Ob tem je Žbogar zavrnil navedbe, da je Pahor danes v prizadevanjih zagotoviti udeležbo Srbije na konferenci na Brdu pri Kranju zvečer odpotoval v Beograd. "Premier ni odpotoval v Beograd, je pa v stalnih stikih z vsemi v regiji, ker do zadnjega skuša vendarle zagotoviti udeležbo srbskega predstavnika na konferenci," je pojasnil.

Konferenca bo po besedah zunanjega ministra sicer tudi brez Srbije uspeh, saj gre za prvi sestanek ostalih sedmih voditeljev iz regije po 20 letih. "Jutri bo začetek nekega procesa, mislim, da se regija začenja ponovno povezovati," je dejal Žbogar. Dejstvo, da na konferenci ne bo Srbije, ki je pomemben dejavnik stabilnosti v regiji, pa po njegovem kaže na neko dogajanje, ki bi moralo zaskrbeti tudi Evropsko unijo. Minister je sicer še menil, da je bila odločitev, da se srečanja ne udeleži, težka tudi za Srbijo.

Žbogar je tudi zavrnil očitke, da Slovenija z organizacijo sobotne konference hodi v zelje EU, ki bo junija pripravila podobno srečanja v Sarajevu. Poudaril je, da je konferenca na Brdu skoordinirana s srečanjem v Sarajevu, poleg tega gre za različni srečanji. Kot je pojasnil, bo v Sarajevu potekala ministrska konferenca v okviru EU, medtem ko bo v Sloveniji konferenca voditeljev Zahodnega Balkana.