kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Koalicijski težkokategorniki v podporo arbitražnemu sporazumu

Deli na:

Predsedniki vseh štirih koalicijskih strank so danes na shodu v podporo arbitražnemu sporazumu na Prešernovem trgu v Ljubljani pozvali k podpori sporazuma in k čim večji udeležbi na nedeljskem referendumu. "Imate goloba v roki, ne glejte vrabca na strehi," je dejal predsednik slovenske vlade Borut Pahor.

Predsedniki vseh štirih koalicijskih strank so danes na shodu v podporo arbitražnemu sporazumu na Prešernovem trgu v Ljubljani pozvali k podpori sporazuma in k čim večji udeležbi na nedeljskem referendumu. "Imate goloba v roki, ne glejte vrabca na strehi," je dejal predsednik slovenske vlade Borut Pahor.

"Gre za sporazum, za dolgoročno sožitje med narodoma," je dejal Pahor. "Obrnite se v prihodnost, glasujte za pravično mejo, za sožitje (...), ne za konflikte, incidente, sovraštvo in nepredvidljivost za nas in naše otroke, glasujte za prihodnost, ne preteklost," je pozval predsednik SD in napovedal, da bo v nedeljo poražena preteklost in tisti, ki ji želijo pripadati".

Opozoril je, da so bili še devet mesecev nazaj odnosi s Hrvaško praktično na dnu. Na srečanju s hrvaško kolegico Jadranko Kosor 31. julija lani na Trakošćanu "si voditelji obeh držav in ljudje drug drugemu nismo zaupali čuvati dveh narisanih ovac," je dejal Pahor. Kljub temu pa sta državi nato prišli do podpisa sporazuma, ki je v vzajemno korist, in do izboljšave odnosov na vseh ravneh, od političnih, gospodarskih do medčloveških, je poudaril.

Dejal je, da arbitražni sporazum daje Sloveniji stik z odprtim morjem in vrača stanje na meji na 25.6.1991. Če pa bomo ostali pri sedanjem stanju, ko Slovenija sicer vztrajno poudarja, da ima pravico do odprtega morja, Hrvaška pa vztraja, da temu ni tako, in če bo arbitražni sporazum zavrnjen, bo čez 20 let "dejansko stanje postalo tudi pravno stanje", kar za Slovenijo ne bo dobro, je opozoril.

Zavrnil je tudi kritike, da je slovenska politika zaradi arbitražnega sporazuma razklana. Razklana je bila tudi ob sporazumu Drnovšek-Račan in ob dogovoru Janša-Sanader na Bledu, je dejal Pahor. "Danes razlagajo, kaj se dogaja, ker imamo različna mnenja; 18 let smo imeli različna mnenja. In zdaj je prišel čas, ko se moramo odločiti ali bomo problem rešili ali pa bomo enotni v tem, da ne bomo nikoli rešili tega problema," je dejal.

Pri tem je izrazil prepričanost, da bo sporazum v nedeljo na referendumu potrjen. "V nedeljo bo zmaga tistih, ki gledajo naprej, ki razumejo sodobni svet, ki razumejo priložnosti, ki jih ima Slovenija v tem svetu," je dejal Pahor. "Imate izredno odgovornost, ampak tudi strašen privilegij generacije, ki lahko za vedno položi temelje pravične meje sožitja, prijateljstva in dobrososedskih odnosov," je pozval volivce na volišča.

Tudi predsednica LDS Katarina Kresal je dejala, da se je po podpisu sporazuma novembra lani "vzpostavil dober mir", in spomnila, da je še julija lani iz Hrvaške v Slovenijo na vlaku s petimi bombami potoval napadalec na premiera. "To prinese hujskaška politika," je dejala Kresalova in dodala, da "si ne želi živeti v sporu še 20 let".

Hkrati je dejala, da bo rešitev meje z arbitražo pravična, "četudi ne vemo natančno kakšna bo". Vrača nas na stanje 25.6.1991, arbitri pa morajo "povsem jasno in nedvoumno" določiti stik Slovenije z odprtim morjem. "Tega se ne da spremeniti z nobenim soočenjem na televiziji, nobeno lažjo; črno na belem v sporazumu piše, da stik moramo imeti," je poudarila Kresalova.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je poudaril, da bi bilo rušenje sporazuma nepopravljiva škoda za Slovenijo. "Čas je, da potegnemo črto - črto okoli besede za, črto na morju, črto med slovenskim teritorialnim morjem in mednarodnimi vodami", je dejal Golobič in pozval na volišča.

Vodjem ostalih treh koalicijskih strank se je pridružil tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec. K udeležbi na referendumu in podpori sporazumne rešitve je posebej pozval upokojence in poudaril, da imamo vse argumente, da Slovenija doseže dobro rešitev s strani arbitraže. Prepričan je tudi, "da bomo imeli stik do odprtega morja in pravično mejo".

Kot pravi Erjavec, je med ljudmi vladala zmeda, kateremu Pahorju naj verjamejo, Borutu ali Borisu. "Ampak danes vem: Verjamem Borutu. Borut ima prav in prepričan sem, da bomo z Borutom dobro rešili ta mejni spor," je dejal.

Zbrane sta nagovorila tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan in ljubljanski župan Zoran Janković. Kot je dejal Kučan, tako blizu rešitvi mejnega spora s Hrvaško, ki bi omogočal uresničitev utemeljenih pričakovanj in interesov Slovenije, nismo bili še nikoli. Arbitraža je po njegovih besedah dobra priložnost, "da Slovenija in Hrvaška z njeno pomočjo rešita mejni problem na pravičen in pošten način, ki ga bomo oboji priznali za svojega".

Kučan je pozval k podpri sporazuma in dejal, naj pri tem "ne razmišljamo, katerega politika ali katero stranko bo naša podpora okrepila ali porazila. Razmišljajmo o tem, da je ta sporazum dober za Slovenijo in našo prihodnost".

Na referendum je pozval tudi Janković. Glas za sporazum je po njegovih besedah "glas za Slovenijo, dobrososedske odnose in prijateljstvo med narodi".