nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija se sestaja v napetem ozračju - danes je možno vse

Deli na:
Koalicija se sestaja v napetem ozračju - danes je možno vse

Foto: Bobo

Koalicijske partnerje na današnjem srečanju čaka zahtevna naloga: doseči morajo kompromis o ukrepih, ki bi zakrpali 200-milijonsko proračunsko vrzel. Po pogovoru bo bolj jasna tudi prihodnost vlade. Koalicija si sicer želi dokončati mandat, a medtem ko nekateri mirijo, da so se doslej vedno uspeli uskladiti, drugi svarijo, da je danes možno vse.

Predstavniki koalicije so se na podobnem vrhu sestali že pred natanko tednom dni, ko jim je finančni minister Uroš Čufer kot prvi ukrep po razveljavitvi nepremičninskega zakona predlagal vnovičen dvig DDV. Ob tem bi si še naprej prizadevali za uvedbo davka na nepremičnine, kot tretji korak je Čufer predlagal znižanje obdavčitev plač.

Pričakovati je, da se bo Čufer udeležil tudi današnjega srečanja, a bo moral predsednikom koalicijskih strank in poslanskih skupin predstaviti drugačne predloge. Dvigu DDV so se namreč odločno zoperstavili v DL, kjer - podobno kot premierka Alenka Bratušek - menijo, da je v javnem sektorju še dovolj možnosti za prihranke, in sicer takšne, ki ne bodo posegali ne v pravice javnih uslužbencev ne v pravice upokojencev. Tem posegom sicer pričakovano najglasneje nasprotujejo v DeSUS.

Kakšni ukrepi bodo danes na mizi, ni znano. Neuradno se kot možne rešitve omenja manj subvencij, notranje prerazporeditve na ministrstvih, zvišanje trošarin na alkohol in tobak ter dvig davka na promet z nepremičninami.

Če se koalicija o ukrepih ne bi uspela dogovoriti, bi to še zaostrilo že tako naelektreno ozračje po petkovem glasovanju o interpelaciji zoper notranjega ministra in prvaka DL Gregorja Viranta. Del poslancev PS se je namreč odločil podpreti interpelacijo, drugi del je glasovanje obstruiral. Koalicijski partnerji so tudi zato zaskrbljeni in danes pričakujejo resen pogovor.

Še posebej, ker je Bratuškova preverjanje trdnosti v koaliciji napovedala z vložitvijo zaupnice, danes pa bi bilo lahko že jasno, ali jo bo vezala na morebitne javnofinančne ukrepe.

Ob tem se nekateri sprašujejo, ali želi premierka s tem bolj kot koalicijo konsolidirati stranko, saj se je zavzela tudi za skorajšnji kongres PS. Tudi ta pa utegne zamajati vlado, če bi se na predsedniški stolček v PS znova zavihtel njen ustanovitelj Zoran Janković.