markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

Koalicija o rebalansu in novem predlogu sindikatov

Deli na:

Koalicijski poslanci bodo danes zvečer na posvetu s premierom Janezom Janšo vnovič razpravljali o zakonu za uravnoteženje javnih financ in rebalansu letošnjega proračuna. Tega je vlada poslala v obravnavo v DZ že pred mesecem dni, medtem pa se za zdaj neuspešno pogajala s sindikati o varčevalnih ukrepih, ki spremljajo proračunske dokumente.

Z rebalansom se bodo letošnji proračunski izdatki oklestili na dobrih devet milijard evrov, kar je 1,1 milijarde evrov manj, kot pa je zapisano v že konec leta 2010 sprejetem proračunu za to leto, katerega izvajanje je sicer že vse od začetka leta zamrznjeno. Nižji od sprva ocenjenih pa bodo tudi prilivi v državno blagajno, in sicer bodo znašali 7,9 milijarde evrov.

Vlada kljub temu načrtuje znižanje proračunskega primanjkljaja na tri odstotke bruto domačega proizvoda že v tem letu, zato je k proračunskim dokumentom priložila še predlog zakona za uravnoteženje javnih financ. Z njim naj bi se izdatki proračuna in drugih blagajn javnega financiranja v primerjavi z lanskimi znižali za približno 800 milijonov evrov.


Vlada se je s sindikati pogajala okoli 150 ur. Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki vztraja na predlogu 8-odstotnega znižanja plač, pa je v petek zavrnila tudi zadnji vladni predlog o 9-odstotnem znižanju plač, polovičnem znižanju premij dodatnega pokojninskega zavarovanja in umiku predlogov standardov in normativov v šolstvu iz zakona o uravnoteženju javnih financ. Sindikati so v soboto vladi dali nov predlog, katerega vsebina še ni znana, danes pa naj bi ga obravnavala koalicija.

Pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek. Če se ne bodo uskladili, sindikati napovedujejo ali zaostritev stavke ali referendum, vlada pa ustavno presojo referendumske pobude. So pa zbližali stališča glede ukrepov na področju družinske politike, ob čemer vlada zagotavlja, da socialno najšibkejših ukrepi ne bodo prizadeli. O morebitnih spremembah zakona naj bi se dogovorili danes.

Izredna proračunska seja DZ se bo predvidoma začela v četrtek. Pred njo se mora s proračunskimi dokumenti in morebitnimi vloženimi dopolnili seznaniti še odbor DZ za finance in monetarno politiko.