primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Koalicija o političnih pritiskih na policijo

Deli na:

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v zadevi Prijatelj-Jelinčič zaradi možnosti političnih pritiskov na delo policije ne more opraviti nadzora vsaj dokler ni končan predkazenski postopek, so v skupni izjavi za javnost zapisali koalicijski člani komisije Dušan Kumer (SD), Franci Kek (Zares) in Anton Urh (DeSUS)

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v zadevi Prijatelj-Jelinčič zaradi možnosti političnih pritiskov na delo policije ne more opraviti nadzora vsaj dokler ni končan predkazenski postopek, so v skupni izjavi za javnost zapisali koalicijski člani komisije Dušan Kumer (SD), Franci Kek (Zares) in Anton Urh (DeSUS)

Odzivi predsednika komisije Zvonka Černača(SDS) na odlog parlamentarnega nadzora oz. izjave o tem, da v Sloveniji ni več nadzora policije oziroma da ima nadzor ena politična stranka, se zdijo pretirani in zavajajoči, menijo Kumer, Kek in Urh.

Kot so zapisali, odlog parlamentarnega nadzora, ki ga je na današnji seji komisije predlagala policija, pomeni, da se bo vlada šele odločila, ali se v posameznem primeru nadzorovanega ukrepa ali več med seboj povezanih nadzorovanih ukrepov nadzor začasno odloži.

To lahko sklene v primeru, če bi to resno ogrozilo uspešen potek posameznih dejavnosti policije, če bi ogrozilo uspešen potek predkazenskega postopka ali uspešno izvedbo posameznega ali več med seboj povezanih nadzorovanih ukrepov. Vlada lahko takšen sklep sprejme tudi, če obstaja nevarnost, da bi bilo s tem ogroženo življenje ljudi, ali v primeru, da obstaja resna nevarnost, da bi bilo s tem omogočeno razkritje zaščitenega vira informacij, navajajo poslanci.

Ko bo vlada o tem odločila oz. če bo sprejela predlog direktorja policije, to v ničemer ne pomeni, da bo v omenjenem primeru nadzor komisije onemogočen, so prepričani. Komisija namreč lahko z dvotretjinsko večino vseh članov komisije odloči, da se kljub sklepu vlade o začasnem odlogu nadzora ta nadzor izvrši, pojasnjujejo.

Predsednik komisije Černač je po njihovih navedbah "v svoji vnemi" s svojimi izjavami prehitel tako odločitev vlade kot tudi komisije. Komisija je namreč obravnavo te točke le prekinila in jo bo nadaljevala, ko bo pridobila omenjeni sklep vlade. To pa ne pomeni, da ne more opravljati nadzora nad vsemi preostalimi zadevami policije, so zapisali trije člani komisije.

Kot še navajajo Kumer, Kek in Urh, nimajo nobenih zadržkov ali težav v zvezi z omenjeno policijsko preiskavo, "četudi se preiskujejo ravnanja in dejanja ministra iz vrst koalicije".

Policija je danes predlagala vladi, da se začasno zadrži parlamentarni nadzor v zadevi Prijatelj-Jelinčič. Predsednik komisije Černač (SDS) in član komisije Jelinčič sta potezo ocenila kot nedopustno, član komisije Dušan Kumer (SD) pa kot zakonsko utemeljeno ravnanje.