profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Koalicija je bila zgrajena na načelu skupnega sovražnika – Janše«

Deli na:

Sedanjo koalicijo združuje skupen sovražnik, Janez Janša, je dejal Matej Makarovič na tribuni Za novo slovensko pomlad. Udeleženec tribune Janez Janša pravi, da je ideološka opozicija tako nesposobna, da ne zna ustvariti niti virtualne resničnosti.

Sedanjo koalicijo združuje skupen sovražnik, Janez Janša, je dejal Matej Makarovič na tribuni Za novo slovensko pomlad. Udeleženec tribune Janez Janša pravi, da je ideološka opozicija tako nesposobna, da ne zna ustvariti niti virtualne resničnosti.

Skupina aktivnih državljanov je na javni tribuni Za novo slovensko pomlad spregovorila o vodilih za obujanje slovenske pomladi, ki lahko pripomorejo k zmagi pomladnih strank na naslednjih volitvah. Tribune se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je dejal, da je "slovenska pomlad tudi v tem času upanje za Slovenijo".

Skupino aktivnih državljanov predstavljajo Matej Makarovič, Borut Rončević, Lovro Šturm, Matevž Tomšič in Andrej Umek.

Janez Janša je izpostavil, da je bilo v tem mandatu premalo sodelovanja in preveč izključevanja, a opozoril, da to ni značilno samo za mandat te vlade. Večino minulih 20 let je bil razvoj samostojne Slovenije po njegovem mnenju zaznamovan s takšnimi izključevanji in to je politika, ki je Slovenijo po njegovem prepričanju vodila stran od vrednot.

Slovenska pomlad je za Janšo vse tisto, kar je omogočilo Sloveniji, da se demokratizira in osamosvoji. Kot je dejal, je bil Demos zelo široka koalicija, in ko se je Slovenija osamosvajala, so nastale tudi neke vrednote. Poudaril je, da je slovenska pomlad tudi v tem času za Slovenijo upanje. Vse danes izrečeno je mešanica pozivov in programskih izhodišč, kar je po Janševi oceni "zelo potrebno in dobrodošlo".

Matej Makarovič je prepričan, da je "koalicija zgrajena na konceptu skupnega sovražnika". Po njegovem je zmago mogoče doseči samo s skupnimi močmi. Eden izmed razlogov za polom sedanje koalicije pa je po njegovih besedah ravno v sistematičnem izključevanju, ki naj bi se ga posluževala.

Lovro Šturm je med drugim opozoril, da naj stranke slovenske pomladi "ne nasedajo provokacijam strank slovenske jeseni, ki se nanašajo na kulturni boj".

Matevž Tomšič je poudaril, da jih ideologi tranzicijske levice brez argumentov prepričujejo, da bi bila ob zmagi SDS na volitvah Slovenija soočena z demokratičnim nazadovanjem ali celo zdrsom v diktaturo. Menil je, da je v mandatu Janeza Janše v mednarodnem merilu Slovenija dobivala pozitivne ocene o demokraciji in človekovih pravicah, zdrs na lestvicah pa naj bi se začel šele ob prihodu zdajšnje koalicije na oblast.


Po mnenju Boruta Rončevića so v Skupini aktivnih državljanov že prejšnji teden na novinarski konferenci opozorili, da bodo tematike kulturnega boja zlorabljene v okviru priprav na prihodnje državnozborske volitve, kar se je, kot pravi, potrdilo že tri dni pozneje, ko je Mladina objavila "hujskaško naslovnico".

Na okrogli mizi so spregovorili tudi ekonomist Bernard Brščič, nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant in predsednica NSi Ljudmila Novak.

Po Brščiču je ključen izziv pomladnih strank, da obudijo izročilo slovenske pomladi in spomin na razloge, zakaj smo šli iz Jugoslavije. Gregor Virant pa je opozoril na "kompetentne ljudi ne glede na strankarsko pripadnost in na to, da mora prihodnja vlada vedeti, kaj hoče za vodenje države".

"Sloveniji je treba dati novo upanje," je poudarila predsednica NSi Ljudmila Novak. NSi si bo po njenih besedah prizadevala, da bi na prihodnjih volitvah dosegla čim boljši izid. Ker jim "ni vseeno za Slovenke in Slovence, bodo iskali nov način sodelovanja v Sloveniji".

Janša se je pobudi NSi zahvalil, še posebej, če naleti "na posluh".

Predsednik SLS Radovan Žerjav se dogodka kljub vabilu ni udeležil. V dopisu organizatorjem je zapisal, da pobudo ocenjuje kot dobronamerno, a meni, da tak pristop ne more prinesti tistih rešitev oz. učinkov, ki jih Slovenija in slovenska družba danes potrebuje "ob dejstvu, da smo zašli v vsestransko hudo krizo".

"SLS se je odločila, da bo na prihodnjih parlamentarnih volitvah nastopila samostojno in ne namerava vstopati v predvolilne koalicije," je še zapisal.