GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija brez Erjavca brani zakon o RTV

Deli na:

Novi zakon o RTVS, o katerem je razpisan referendum, je po mnenju premiera Boruta Pahorja, predsednice LDS Katarine Kresal, predsednika Zares Gregorja Golobiča in ministrice za kulturo Majde Širce nujno potreben. Predsednika DeSUS Karla Erjavca na predstavitvi ni bilo. Če bo zakon na referendumu padel, ne bo tematskih in tehnoloških izboljšav, ki jih RTVS že nekaj časa potrebuje, poudarja Širca.

Novi zakon o RTVS, o katerem je razpisan referendum, je po mnenju premiera Boruta Pahorja, predsednice LDS Katarine Kresal, predsednika Zares Gregorja Golobiča in ministrice za kulturo Majde Širce nujno potreben. Predsednika DeSUS Karla Erjavca na predstavitvi ni bilo. Če bo zakon na referendumu padel, ne bo tematskih in tehnoloških izboljšav, ki jih RTVS že nekaj časa potrebuje, poudarja Širca.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudarila ministrica za kulturo Majda Širca, namenjeni predstavitvi koalicijskih argumentov v prid novemu zakonu o RTVS, o katerem bodo volivci odločali na referendumu 12. decembra, si Slovenke in Slovenci zaslužimo dober program na RTVS.

Trenutno program po njenih besedah ni dovolj kakovosten, saj je bil deležen prejšnjih zakonskih ureditev. Kot je poudarila, novi zakon o RTVS omogoča kredibilen, prodoren program ter možnost za razvojen program. RTVS taka, kot je, po njenem mnenju potrebuje razvoj. Povedala je še, da zakon vsebuje vse elemente zakonov, ki obstajajo v evropskem prostoru in omogoča bolj odgovorno in transparentno delovanje.

Delovanje zavoda je po zakonu zasnovano tako, da se sooča s povsem avtonomnimi odločitvami in se vlaga v razvoj, poudarja ministrica. Če bo zakon padel na referendumu, pa ne bo tematskih in tehnoloških izboljšav, ki jih RTVS že nekaj časa potrebuje. Zakon po njenih besedah onemogoča špekuliranje in vse tiste korake, ki so bili v preteklosti zaznani kot sporni. Kot primer je navedla prodajo premoženja.

Predsednik vlade in SD Borut Pahor si želi, da bi tudi v Sloveniji imeli podobno ustanovo, kot je britanski BBC - verodostojno televizijo, ki ima dolgo tradicijo neodvisnosti z novinarji in uživa velik ugled.

Pahor upa, da bodo volivke in volivci na referendumu razumeli, da je zakon ena od velikih sprememb, ki so se jih lotili v tej vladi in so za Slovenijo nujno potrebne.

Predsednica LDS Katarina Kresal poudarja, da je novi zakon o RTVS, kakršen je, edini primeren za sprejetje. Zakon o RTVS, ki ga je sprejela prejšnja vlada, ni prinesel tistega, kar je obljubljal - to je boljši program, depolitizacijo in boljše vodenje hiše.

Sicer Kresalova priznava, da ni moč napisati zakona, ki bi lahko predpisal neodvisno delovanje. "Lahko pa zagotovi pogoje, ki vzpodbujajo in zagotavljajo neodvisno novinarsko delo," poudarja predsednica LDS in ob tem zagotavlja, da ta zakon to omogoča.

Pri tem je opozorila, da novega zakona v nasprotju s prejšnjim zakonom o RTVS niso pisali politiki, pač pa ga je dve leti pripravljalo 20 strokovnjakov iz medijskega in pravnega okolja. Poleg tega zakon umika politiko iz programskega sveta, poudarja Kresalova.

Zakon tudi preprečuje komercializacijo programov, saj predpisuje strogo ločevanje prihodkov iz tržne dejavnosti in javnih prihodkov, pojasnjuje predsednica LDS. Nova statusna oblika daje večjo odgovornost vodji zavoda, opredeljuje njihovo premoženjsko odgovornost in predvideva sankcije v primeru nevestnega ali za zavod škodljivega dela.

Predsednik Zares Gregor Golobič ocenjuje, da je nov zakon o RTVS potreben ne zaradi interesov političnih strank, ampak zaradi razvoja medijske hiše in zaradi boljšega programa gledalcem in poslušalcem.

Stroka, ki je zakon pripravljala, je vanj vgradila mnogo mehanizmov, s katerimi se zmanjšuje vpliv politike na program javnega radia in televizije, je dejal. Kot poudarja, zakon o RTVS, ki ga je sprejela prejšnja vlada, "omogoča ribarjenje v kalnem", to pa ni cilj te ustanove.

Predsednik Zares še poudarja, da program RTVS ni samo dnevno politični informativni program. Zakon po njegovi oceni omogoča, da bodo ustvarjalci na RTVS razvijali vsebine, ki bodo v veliko večji meri kot doslej izboljšali razvojno kapaciteto za razvoj hiše ter programa.

Ob tem Golobič meni, da bo v prihodnosti treba urediti referendumsko zakonodajo, da bo onemogočena zloraba referenduma s strani političnih strank. Tako bi sprememba referendumske zakonodaje po njegovih napovedih vključevala predpisano minimalno udeležbo referenduma, da bi ta uspel.