zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Knjiga o aferi Patria

Deli na:

Ob drugi obletnici »Kučanovega velikega poka« je danes izšla knjiga Dejana Kaloha Od partije do Patrie. V njen avtor razkriva afero Patria, ki je bila zrežirana v Sloveniji, izvožena na Finsko in od tam vrnjena v Slovenijo, vse z namenom, da se prepreči vnovična zmaga Janeza Janše in njegove SDS na državnozborskih volitvah leta 2008. 

Ob drugi obletnici »Kučanovega velikega poka« je danes izšla knjiga Dejana Kaloha Od partije do Patrie. V njen avtor razkriva afero Patria, ki je bila zrežirana v Sloveniji, izvožena na Finsko in od tam vrnjena v Slovenijo, vse z namenom, da se prepreči vnovična zmaga Janeza Janše in njegove SDS na državnozborskih volitvah leta 2008. 

Danes je pri Založbi Nova obzorja izšla knjiga Dejana Kaloha, Od partije do Patrie. Gre za prvo neodvisno novinarsko raziskavo, ki je v knjigi zajela največjo slovensko afero – afero Patria. Glede na to, da je Kaloh pisal delno iz lastnih izkušenj, daje to knjigi tudi osebnostno komponento, dodano vrednost pa predstavlja tudi v celoti objavljen zapisnik iz Kosovega zaslišanja na Finskem. Po avtorjevem mnenju ravno Kosovo pričanje pri finskih kriminalistih predstavlja tisti kronski dokaz, da je Janez Janša bil aferi Patria podtaknjen namensko. Cilj: politična likvidacija politika, ki tranzicijski levici predstavlja trn v peti že kar dve desetletji.

 

Avtor knjige je uvodoma dejal, da s knjigo ni želel le pokazati, kako umazana je politika, temveč je želel nekaj več. "Moj motiv je bil, da dokažem, da gre za laž," je zatrdil Kaloh.


Po avtorjevih besedah je bil glavni cilj afere umazati ime Janeza Janše. "Kot veste, je bila partija edina stranka v prejšnjem sistemu. Njen prvi človek je bil Milan Kučan, ki je bil tudi javno napovedan kot režiser tega velikega poka," je o naslovu knjige povedal Kaloh in dodal, da je do virov pristopil večplastno ter da gre za korpus dokumentarnega materiala, na podlagi česar meni, da je izvedel neodvisno novinarsko raziskavo.

V knjigi je v celoti objavljen tudi zapisnik zaslišanja Draga Kosa na Finskem, ki ga ima avtor za kronski dokaz, da je bilo ime Janeza Janše aferi pritaknjeno specialno in s točno določenim namenom. Kaloh je izrazil obžalovanje, da na prestavitvi knjige ni bilo akterjev, kot so Rok Praprotnik, Dejan Karba in Borut Mekina, "ki so se trudili, kdo bo bolj potunkal Janeza Janšo".


Kaloh je razložil, da se je diskreditacija Janše začela že, ko je bil še zaposlen v poslanski skupini Lipa. "Takrat je Sašo Peče je predstavil ponaredek, ki naj bi dokazoval, da je Janša vpleten v orožarske posle. Mnogi so nato Pečeta postavili na laž. Pozneje sem ugotovil, a je bil Peče takrat del širše iskreditacijske igre," poudarja.


Avtor je povedal, da bo v prihodnje z zanimanjem spremljal sojenje v zadevi Patria, ki pa po njegovih besedah ne bo edino, saj so že bile vložene ovadbe zoper nekatere osebe, ki so poročale o aferi Patria, med drugim tudi zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda.

Glede izjav tožilke Branke Zobec Hrastar je še dodal, da se mu zdi zelo neprimerno prilivati olje na ogenj in se na čuden način izživljati nad morebitnimi obdolženci.


Na predstavitvi je bil tudi sociolog Matej Makarovič, ki je poudaril, da so dogodki v aferi Patria relevantni in zanimivi za slovensko politično zgodovino, zato jih je vredno opisati. "Zanimivo je, kako lahko dejanski ali pa inscinirani dogodki vplivajo na potek volitev. Nesporno je, da je ta tema vsekakor zaznamovala predvolilno kampanjo in so stvari zato tekle drugače," meni Makarovič.


Makarovič je pojasnil, da se v tej aferi poraja "na trenutke kar zastrašujoča dilema, in sicer, koliko je vredna zmaga na volitvah in kaj so nekateri pripravljeni za to narediti". Med drugim je omenil tudi mednarodni element afere oz. t. i. 'prisotnost tujca', ki ga ima večina za nevtralnega, "ker je pač tujec".

Dodal je še, da je knjiga pomemben prispevek k razčiščevanju afere, hkrati pa je pomembno "da se nobena tema ne tabuizira. Vse, kar se javno objavi, se lahko kritizira, polemizira, hvali in tudi napada, ne sme pa se vršiti političnega pritiska".