Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kjer so drevesa napoti županu Jankoviću, zapojejo žage

Deli na:

Ljubljana, ki jo župan Zoran Janković tako rad opisuje kot zeleno mesto, izgublja eno od svojih zelenih površin. Gre za kakšnih 14 tisoč kvadratnih metrov, na katerih se je pred kratkim začela poseka. O namenih in vzrokih poseke smo skušali poizvedeti pri pristojnih organih, pa tudi pri lastnikih parcel, podjetjih, ki imajo v Sloveniji samo poštne nabiralnike, lastniško sestavo pa v davčnih oazah.

Ljubljana, ki jo župan Zoran Janković tako rad opisuje kot zeleno mesto, izgublja eno od svojih zelenih površin. Gre za kakšnih 14 tisoč kvadratnih metrov, na katerih se je pred kratkim začela poseka. O namenih in vzrokih poseke smo skušali poizvedeti pri pristojnih organih, pa tudi pri lastnikih parcel, podjetjih, ki imajo v Sloveniji samo poštne nabiralnike, lastniško sestavo pa v davčnih oazah.

V bližini trgovskega centra Spar na Viču je zelena površina, skozi katero vodi pešpot. Gre za območje, ki je veliko približno 1,5 hektarja, nekakšen zeleni pas sredi betona. Nekoliko nenapovedano so se v gozdičku pojavili nekega dne delavci, ki so na veliko presenečenje okoliških prebivalcev začeli žagati in podirati drevesa ter tako spreminjati podobo okoliša. Ker ni bilo nikomur nič jasno, je prišlo celo do ovadbe. Prijava kaznivega dejanja je romala na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, na Inšpektorat RS za okolje in prostor ter na Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Nezakonito sekanje dreves?
Prijava kaznivega dejanja, ki je bila poslana 30. marca, govori o nezakonitem in nevarnem poseku dreves. »Gre za kazniva dejanja po KZ-1, in sicer po 332. in 340. členu, verjetno še po kakem. Od ponedeljka, 28. 3. 2011 dalje neznano podjetje na neustrezen in škodljiv način izvaja sekanje dreves v gozdiču, ki leži v četverokotniku med Jamovo cesto, Koprsko ulico, Gerbičevo ulico in južnim uvozom – dostopom do nakupovalnega centra Spar na Viču,« piše v ovadbi.

Anonimni prijavitelji so nato opisali še trenutno stanje na gozdnatem območju, ki so se ga lotili neznani delavci. Očitajo jim sekanje zdravih dreves, uničevanje okolja in ogrožanje tam stanujočih meščanov in obiskovalcev nakupovalnega centra. Predvsem pa je po njihovem mnenju to dejanje nezakonit in škodljiv poseg v prostor, ki zmanjšuje kakovost bivanja v Ljubljani, ter uničevanje ene redkih večjih zelenih površin v mestu.

V sklepu so še izrazili strah, da je iz načina dela »sekačev« vidno, da hočejo doseči cilj po metodi »izvršenega stanja«, ko gozd ne bo več varovano območje, ker da naj bi ga posek preveč poškodoval in razvrednotil. Tako naj bi po mnenju prijaviteljev posek dreves omogočil večji obseg stanovanjske gradnje od načrtovanega na tem območju. Tretjega maja je na iste tri naslove romala še dopolnitev prijave kaznivega dejanja, v katerem je dodatno pojasnilo, da naj bi bil naročnik poseka podjetje NIPL, d. o. o., ki domuje na Cesti v Mestni log 55 in ki mu načeluje Mihael Karner.

Tudi mi smo se najprej odpravili na sporno območje. Gozdiček prav v mestu ni bil očitno nikoli deležen pretirane pozornosti. Sredi razraščenega gozda lahko opazimo tudi zapuščeno gradnjo v razvalinah. Gre za starejšo vilo, ki je bila lastniku odvzeta v času nacionalizacije. Vse naokoli stojijo visoka drevesa, nekatera naj bi bila stara več kot sto let. Območje seveda ni namenjeno udobnemu sprehajanju niti posedanju v senci. Ne, nič od tega. To pa naj bi se po pripovedovanju krajanov v kratkem bistveno spremenilo: na tem območju naj bi zraslo novo blokovsko naselje, ki naj ne bi bilo v skladu z zakonodajo.

V okolici razvalin nekdanje vile je vsekakor zelo očiten tudi sporni posek dreves. Gre za približno 20 posekanih dreves, v glavnem je to slabo opravljeno delo, ponekod so deli odsekanih in razžaganih hlodov puščeni kar na tleh ali celo še visijo iz krošenj sosednjih dreves. Iz pogovora s tamkajšnjimi prebivalci smo še izvedeli, da naj bi bil posek v nekaj dnevih, delavci pa naj bi bili brez posebnih razpoznavnih znamenj, ki naj bi označevali, za katero podjetje gre.

VEČ V TISKANI IZDAJI