Revija Reporter
Slovenija

Kje ženske »nosijo hlače« v Katoliški cerkvi v Sloveniji?

Ivan Puc

8. mar. 2018 10:17 Osveženo: 10:33 / 08. 3. 2018

Deli na:

Škof je v nedeljo slovesno odprl vrata in skoznje so v cerkev stopili duhovniki in verniki, na dogodku pa je bil tudi umetnik Begić.

L. M.

V Katoliški cerkvi v Sloveniji so ženske najpogosteje prisotne na odgovornih in vodstvenih delovnih mestih v pastorali, katoliških vzgojno-izobraževalnih ustanovah in v laiških združenjih.

So tudi voditeljice oziroma direktorice katoliških vzgojno-izobraževalnih ter socialnih zavodov, kot so vrtci, dijaški domovi, domovi za ostarele, domovi duhovnih vaj, so sporočili s Slovenske škofovske konference. Večino slovenskih katoliških kulturnih in izobraževalnih ustanov vodijo redovnice ali laikinje kot direktorice oziroma ravnateljice. Poglejmo:

Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični,

Gimnazija A. M. Slomška v Mariboru,

Osnovna šola A. Šuštarja v Ljubljani,

Kulturni center Schellenburg v Ljubljani,

Romarski urad na Brezjah,

Društvo katoliških pedagogov Slovenije,

Društvo katoliških vrtcev Slovenije,

Skupnost slovenskih katehistinj in katehistov,

Slovenski katehetski urad ter

Slovensko biblično gibanje.

V 31 katoliških izobraževalnih ustanovah je ženskam večinoma zaupana vzgojna naloga otrok in mladine. Kot sodelavke delujejo v 13 katoliških domovih za ostarele ter so dejavno vključene v življenje župnij kot voditeljice župnijskih pevskih zborov in članice župnijskih pastoralnih svetov. V katoliških medijih delujejo kot novinarke, komentatorke, publicistke in urednice.

Ženskam so zaupana odgovorna mesta v strukturi lokalne Cerkve, kjer delujejo kot izvršne tajnice (generalne tajnice), predsednice ali svetovalke:

svetovalka generalnega tajnika Slovenske škofovske konference,

koordinatorka dela Slovenskega pastoralnega sveta,

tajnica Konference redovnih ustanov Slovenije ter

voditeljice, strokovne sodelavke ali vodje uradov na škofijskih ordinariatih.

V 17 redovnih skupnostih v Sloveniji živi in dela 758 redovnic, ki na različne načine uresničujejo svoje poslanstvo, delujejo na dobrodelnem in vzgojnem področju ter vodijo duhovne programe za odrasle in mladino.