zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kje bo Svetlik našel denar za pokojnine?

Deli na:

Ministrstvo za delo in sindikati, katerih člani delajo na benificiranih delovnih mestih, so se po protestu zavzeli za iskanje rešitev, kje najti sredstva za poklicne pokojnine. V številnih primerih namreč upravičenci za izplačilo pokojnine nimajo dovolj sredstev na računu. Vire bodo iskali v Kadu, Zpizu in proračunu, je dejal minister Ivan Svetlik.

Ministrstvo za delo in sindikati, katerih člani delajo na benificiranih delovnih mestih, so se po protestu zavzeli za iskanje rešitev, kje najti sredstva za poklicne pokojnine. V številnih primerih namreč upravičenci za izplačilo pokojnine nimajo dovolj sredstev na računu. Vire bodo iskali v Kadu, Zpizu in proračunu, je dejal minister Ivan Svetlik.

Svetlik je po današnjem protestu sprejel predstavnike sindikatov, katerih člani so danes stavkali in zahtevali rešitve glede poklicnih pokojnin. Svetlik je v izjavi za medije povedal, da so sprejeli zahteve sindikatov, ki jih bodo podrobno proučili in nanje odgovorili.

V nekaj dneh bodo sklicali posebno skupino Ekonomsko-socialnega sveta, ki bo na te zahteve poskušala najti odgovore ter jih poskušala umestiti v pokojninsko reformo. Če pa bodo ugotovili, da rešitev ne bodo mogli umestiti v reformo, bo predlog pač ostal tak.

Sindikati namreč med drugim zahtevajo dovolj sredstev za poklicne pokojnine, kar je tudi po Svetlikovih besedah problem. Sindikati očitajo še, da se preveč sredstev izteka v Kapitalsko družbo (Kad). Kot je dejal minister, težijo k temu, da bi znižali sredstva, ki jih upravljavec sklada pri vlaganju za pokojnino namenja za svoje poslovanje. Tudi ta prispevek Kada je treba znižati, ocenjujejo na ministrstvu. Vendar Svetlik meni, da ta provizija ni vzrok za probleme pri poklicnih pokojninah.

V prihodnje pa bodo po njegovih besedah težili k temu, da rešitve najdejo v prekvalifikaciji delavcev, saj "upokojitev ni več edini izhod" iz benificiranega poklica. Take rešitve je pokazala tudi praksa v tujih državah.

Je pa Svetlik poudaril, da je bilo vprašanje posebnega poklicnega zavarovanja vseskozi deležno posebne pozornosti pri sprejemanju novega pokojninskega zakona. Ministrstvo tako ohranja možnost tega zavarovanja na delovnih mestih, ki so za to opredeljena. Ta delovna mesta pa bodo po Svetlikovih besedah v prihodnje posebej "prečistili" in ugotovili, katera od njih nadpovprečno obremenjujejo zdravje posameznika.

Nov zakon sicer dodatno specificira pogoje za dodatno pokojninsko poklicno zavarovanje. Upokojitev bo tako mogoča, kadar bodo sredstva na posameznikovem osebnem računu dovolj visoka za zagotovitev vsaj najnižje pokojninske osnove.

Reforma tako po Svetlikovih besedah prinaša zagotovilo, da upravičenci, ki na računu ne bodo imeli dovolj sredstev za dostojno poklicno pokojnino, ne bodo postavljeni v nemogoč položaj. V prihodnje bodo tako iskali materialna sredstva, da zagotovijo to, kar zakon predvideva.

Pred ministrstvom se je sicer danes zbralo več kot 1000 protestnikov. Poleg zahtev glede poklicnih pokojnin so od ministra zahtevali tudi kakovosten dialog z njimi.

Podprli so jih tudi drugi sindikati. Predsednik zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič je v izjavi za STA dejal, da je današnji protest resno opozorilo sedanji vladi, "naj v prvi vrsti rešuje probleme, ki jih imajo ljudje danes". Ne pa, da vlada rešuje probleme "z nekimi reformami, ki se pomikajo v leto 1950 in politiki opisujejo, kako nam bo lepo in kakšen bo raj pri nas čez 40 ali 50 let", je dodal Semolič.

Gre za resno opozorilo politikom, "naj ga ne lomijo s projekti", kot so nekateri pogoji v predlogu reforme, je dejal.

Predsednik konference sindikata v Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij Frančišek Verk je v izjavi za STA pojasnil, da želijo ohraniti vsaj to, kar imajo. Po njegovih besedah namreč ne morejo pristajati na to, da v benificiranih poklicih delajo do 65 leta, saj so nekateri že pri 50 letih delovno nesposobni zaradi krutih delovnih pogojev.