Princ Harry, princ William Svet24.si

Tako slabi so odnosi med Williamom in Harryjem ......

minicity01 Svet24.si

Vplivnežema očitajo, da so otroci med ...

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

bik osemenjevalni center Preska Reporter.si

Bizarno: v Preski čisto skupaj pohotni biki in ...

doncic 12 Ekipa24.si

Ga je želel ubiti?! Allen s koleni nad Dončića,...

meghan 2 profi Odkrito.si

Zakaj želi Harry narediti to?!

Luis Enrique 22 pm Ekipa24.si

Srce parajoče besede o umrli hčerki: Španski ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kdo med nami lahko pričakuje, da bo zbolel za demenco (VIDEO)

Deli na:
Kdo med nami lahko pričakuje, da bo zbolel za demenco (VIDEO)

Florjana von Pilpach, avtorica knjige Dobro jutro demenca - Foto: posnetek zaslona

V Sloveniji je ta čas okoli 43 tisoč ljudi obolelih z demenco. Ravno o tej bolezni, ki je močno razširjena pri nas, smo se v daljšem intervjuju pogovarjali s Florjano von Pilpach, z avtorico knjige Dobro jutro demenca, ki se je tudi sama v družini srečala s to boleznijo, ki še vedno velja za neozdravljivo. Oddaja je bila posneta v mesecu septembru, ki je svetovni mesec demence.

Naša sogovornica se je dolga leta poklicno ukvarjala z bolniki z demenco. Bila je oddelčni delovni terapevt na Univerzitetni psihiatrični bolnišnici Ljubljana. Še bolj od blizu je to bolezen spoznala, ko je zbolela njena mama. Zdaj že pokojna.

V oddaji je povedala, katere vrste, poleg najbolj znane Alzheimerjeve demence še poznamo, pojasnila je, kateri so najpogostejši znaki demence, na kaj moramo biti pozorni pri sebi in pri svojih bližnjih in tudi, kdaj moramo obiskati zdravnika.

Vprašali smo jo še, kako pride do diagnoze, kako se soočiti s situacijo, ko oboleli ne želi k zdravniku. Pomembno se nam je zdelo tudi, da nam pove, kako živeti in ravnati z osebo z demenco, opisala nam je, kako se obolele osebe lahko spremenijo. Nekoč mirne, nežne osebe lahko postanejo grobe in obratno.

"Po zgledu skandinavskih držav, bi bilo dobro zgraditi neko prilagojeno vas za bolnike z demenco. Primeren prostor bi bil na področju nekdanjih Medijskih toplic," je dejala.

Opisala je tudi tri stopnje demence in povedala, kaj lahko pričakujemo v prvi, v drugi in kasneje na tretji stopnji. Ob tem je opisala veliko različnih situacij in dala nekaj koristnih nasvetov. Med drugim, kako se dementni osebi približati, kako z njo govoriti, kakšno delo je zanjo primerno in podobno.

Odgovorila je tudi na vprašanje, kdaj in kako lahko poiščemo pomoč pri negi dementne osebe in kdaj je čas, da svojci ljubljeno osebo dajo v dom za ostarele. "Po zgledu skandinavskih držav, bi bilo dobro zgraditi neko prilagojeno vas za bolnike z demenco. Primeren prostor bi bil na področju nekdanjih Medijskih toplic," je dejala.

Foto: posnetek zaslona - Florjana von Pilpach v pogovoru z Igorjem Goštetom

Povedala nam je tudi, kdo med nami lahko pričakuje, da bo zbolel za demenco: morebiti alkoholiki, pa tisti s srčno žilnimi boleznimi, kadilci, ali zaradi sodobnih mobilnih naprav v katere buljimo ure in ure, ali če je kdo v družini že zbolel za demenco... Več pa si lahko ogledate v oddaji, ali pa preberete njeno knjigo Dobro jutro demenca, ki je letos izšla pri založbi Primus.