901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kdo je Samo Omerzel, novi kandidat za ministra za infrastrukturo?

Deli na:
Kdo je Samo Omerzel, novi kandidat za ministra za infrastrukturo?

Včeraj je na dan prišlo ime novega kandidata za ministrstvo za infrastrukturo, potem ko je v začetku prejšnjega tedna po samo petih dneh s tega mesta odstopil Igor Maher. DL je Sama Omerzela, svojega novega kandidata za ministra, ki bo upravljal vse investicije v infrastrukturo, predstavila kot velikega strokovnjaka ter uspešnega poslovneža in inovatorja, ki se je uveljavil na mednarodnih trgih najprej kot samostojni podjetnik in kasneje kot direktor tehnoloških podjetij. Omerzel je direktor hrvaške Eol grupe, ki je del skupine Digitel komunikacije, in lastnik podjetja Lastinski, d. o. o.

Omerzel ima tudi zelo zanimivo podjetniško preteklost v Sloveniji. Mediji so razkrili, da je bilo med njegovimi prvimi zaposlitvami mesto direktorja Ultrine podružnice na Hrvaškem. Pa ne samo to, bil je tudi vodja razvojnega oddelka v »slovenski« Ultri, v kateri je bil pomemben lastnik tudi Gregor Golobič. Skratka Omerzel je Golobičev znanec in sodelavec (že vsaj) od leta 2003. Tistega leta je Omerzel kot direktor hrvaškega hčerinskega podjetja Ultre podpisal prevzemno pogodbo hrvaškega podjetja Dinova, d. o. o., ki je izvajalo tehnološko-informacijske storitve. Omerzel je takrat izjavil: »Novo podjetje bo združilo Ultrino znanje in Dinovine izkušnje na hrvaškem trgu. S skupnim nastopom želimo vzpostaviti poslovno okolje, ki bo omogočalo hiter prodor Ultrinih storitev na hrvaški trg, kar bo vsekakor izziv … Ultra pa s svojimi rešitvami odpira nove tržne niše, zato vidimo na Hrvaškem mnogo priložnosti za uspeh naših produktov.« Po poročanju Financ je Omerzel po prodaji deleža v Ultri postal direktor hrvaškega podjetja Eol grupa ter takrat tudi ustanovil podjetje Lastinski.

V Omerzelovi preteklosti pa najdemo še eno zanimivo »anekdoto«: med 12. junijem 2006 in 30. septembrom 2008 je bil član nadzornega sveta podjetja Imovation, d. o. o. Zdajšnja lastnika tega podjetja sta DZS (v lasti Bojana Petana, drugega starega znanca iz Golobičevega kroga) in podjetje iz Savdske Arabije (Branch of Imovation). Petan obvladuje 40 odstotkov, Arabci pa 60 odstotkov podjetja. Preden so v Imovation vstopili Arabci, je bilo v lastniški strukturi podjetje Margento, ki se ga prav tako spomnimo iz afere Ultra. In da bo slika popolna, velja še povedati, da je bil za podjetje Imovation najbolj dragocen poslovni partner med javnimi organi in ustanovami mestna občina Ljubljana (sicer v obdobju, ko Omerzela ni bilo več v NS). Pod Jankovićevim županovanjem je od leta 2010 MOL podjetju Imovation naročila storitve za 282 tisoč evrov, sledita ji še Mestna knjižnica Ljubljana (97 tisoč evrov) in podjetje Turizem Ljubljana (37 tisoč evrov).

Tudi s podjetjem Lastinski je Omerzelu uspelo vstopiti na trg slovenskih javnih naročil. Posebno zanimiv je bil tako javni razpis, ki ga je DARS objavil oktobra 2009 za letno vzdrževanje vremenskih postaj. Na razpisu je zmagalo Omerzelovo podjetje Lastinski, ki si je tako pridobilo posel v višini 150 tisoč evrov. Po mnenju naših virov gre za nadvse preplačano investicijo, ki bi Dars lahko stala precej manj.