tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kazen za HSE

Deli na:

Evropska komisija je danes Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) naložila 9,1 milijona evrov kazni, ker je bilo njegovo bivše hčerinsko podjetje TDR Metalurgija v obdobju 2004-2007 vpleteno v nezakonito kartelno dogovarjanje o cenah v sektorju kalcijevega karbida, so sporočili v Bruslju.

Evropska komisija je danes Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) naložila 9,1 milijona evrov kazni, ker je bilo njegovo bivše hčerinsko podjetje TDR Metalurgija v obdobju 2004-2007 vpleteno v nezakonito kartelno dogovarjanje o cenah v sektorju kalcijevega karbida, so sporočili v Bruslju.

HSE ima sedaj tri mesece časa, da plača kazen neposredno Evropski komisiji, je danes v Bruslju pojasnil tiskovni predstavnik komisarke za konkurenco Neelie Kroes, Jonathan Todd. Ob tem se sicer lahko pritoži na evropsko sodišče prve stopnje, a kljub temu mora plačati kazen, ki v tem primeru ostane na blokiranem računu do konca postopka. Podjetje se nato lahko pritoži tudi na Sodišče Evropskih skupnosti in ti postopki lahko trajajo leta.

Če podjetje kazni ne plača v predvidenem roku, mu lahko pristojni organi komisije zasežejo sredstva. V praksi se sicer to običajno po Toddovih navedbah ne zgodi.

Komisija je sicer zaradi karteliranja danes naložila skupaj približno 61 milijonov evrov kazni za devet podjetij v sektorju kalcijevega karbida in magnezija v prahu - poleg slovenskega HSE so to še: nemški Almamet, avstrijski Donau Chemie, nemško-avstrijski Ecka Granulate, slovaška Novacke chemiske zavody in 1. garantovana, nemška SKW Stahl-Metallurgie in ARQUES Industries ter nemški Evonik Degussa.

Komisarka Kroesova je ob tem poudarila, da so potrošniki po vsej Evropi zaradi tega kartela trpeli več let. "Komisija ne bo tolerirala takšne gospodarske škode, povzročene evropski industrijski bazi," je opozorila. Todd je ob tem danes še dodal, da je današnja kazen še en dokaz za to, da "karteli niso kaznivo dejanje brez žrtev".

Dvema podjetjema, Donau Chimie in Evonik Degussa, je bila kazen v postopku preiskave zmanjšana, ker sta sodelovala z Evropsko komisijo. Obenem je bila osnovna kazen za Evonik Degussa povečana za polovico, ker je podjetje v preteklosti že kršilo pravila konkurence. Sprva je bilo v preiskavo vključeno tudi nizozemsko-švedsko podjetje Akzo Nobel, vendar je bilo kazni oproščeno, ker je komisijo obvestilo o obstoju kartela.

Evropska komisija je poglobljeno preiskavo proti več proizvajalcem kalcijevega karbida in magnezija v prahu, med katerimi je bilo tudi slovensko podjetje TDR Metalurgija, ki jih je sumila kartelnega dogovarjanja o cenah, končala junija lani. Takrat je proizvajalcem poslala izjavo, v kateri je navedla ugotovitve glede suma kršenja pravil konkurence v EU.

Podjetja so lahko argumente v svoj bran izrazila v obliki pisnega odgovora ali pa zahtevala ustno zaslišanje. Na podlagi njihovih odgovorov se je Evropska komisija odločila, ali bo proti podjetjem sprejela ukrepe. Kazen za kartelno dogovarjanje lahko znaša do 10 odstotkov letnih prihodkov podjetja, ki je kršilo pravila konkurence.

Preiskava v sektorju kalcijevega karbida se je sicer začela januarja 2007, ko so predstavniki Evropske komisije izvedli nenapovedane inšpekcije pri proizvajalcih kalcijevega karbida v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji in na Slovaškem. Med drugim so obiskali tudi edinega slovenskega proizvajalca kalcijevega karbida TDR Metalurgija iz Ruš.

TDR Metalurgija je sicer v stečajnem postopku, vseh 152 delavcev, ki je delalo v podjetju, pa je aprila izgubilo službo. Ker je v stečaju tudi sedanji večinski lastnik podjetja, je Evropska komisija kazen naložila nekdanjemu lastniku, državnemu Holdingu Slovenske elektrarne.

Postopki Evropske komisije zaradi kršenja pravil konkurence temeljijo na dveh pravilih, opredeljenih v pogodbah EU. Prvo je prepoved dogovorov med dvema ali več podjetji, ki omejujejo konkurenco, določena v členu 81. Ta prepoved se nanaša tudi na kartelno dogovarjanje o cenah ali tržnih deležih. Drugo pa se nanaša na zlorabo prevladujočega položaja na trgu.