Revija Reporter
Slovenija

Katja Knez Steinbuch in Miran Možina, psihoterapevta: Antidepresivi ne zdravijo, samo blažijo simptome

Katarina Keček
699

24. sep. 2023 20:00

Deli na:

Miran Možina in Katja Knez Steinbuch

Primož Lavre

Minuli tedni so minili v duhu psihoterapije. Nismo bili sicer deležni kolektivne psihoterapije, ki bi si je kot narod zagotovo zaslužili, sedanji in bodoči uporabniki psihoterapevtskih storitev smo nehote padli v center konflikta med dvema strujama slovenskih psihoterapevtov, ki tli zadnji dve desetletji daleč od oči javnosti.

Konflikt je eksaliral po zadnjem intervjuju s klinično psihologinjo dr. Sano Čoderl Dobrnik na nacionalni televiziji, kjer je psihoterapevte, ki nimajo osnovne zdravstvene izobrazbe, označila za šarlatane. Pa je res tako? Dobim se z dvema psihoterapevtoma, Katja Knez Steinbuch je družinska terapevtka nemedicinske izobrazbe in z dr. Miranom Možino, ki pa ima ustrezno zdravstveno izobrazbo. Oba opravljata poklic psihoterapevta, kdo izmed njiju je pravi?



Kako smo prišli do tega, da se o strokovnih pravilih, kdo je lahko psihoterapevt in kdo ne, ne dogovarjate več za mizo, temveč po medijih?

Nesoglasja se v glavnem krešejo glede izobrazbe psihoterapevtov. Kakšno imata sogovornika?

Medicinska stroka nas razglaša za šarlatane navkljub akademiziranim in akreditiranim programom, kljub slovenski krovni zvezi prihoterapevtov, ki je uvrščena v evropsko zvezo psihoterapevtov, ki ima zelo jasna in visoka pravila, koga bo potrdila za terapevta, je kritična Knez Steinbuch.

Danes zdravniki radi predpisujejo vsega po malem, malo pomirjeval, malo antidepresivov, pa kanček antipsihotikov in za povrh še stabilizatorje razpoloženja, razkrije Možina.

Ljudje, pacienti, ki prihajajo k nam, se pritožujejo, da v zdravstvu ni empatije, da ni pravega odnosa, ni sočutja, poudari Knez Steinbuch.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24