klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Katastrofalna ekonomska in finančna politika vlade

Deli na:

Prav je nekaj napisati tudi o ekonomski in finančni politiki aktualne vlade, ki je katastrofalna za Slovenijo in njene državljane in to v več pogledih.

 

Da je ekonomsko stanje slabo ne zanika sicer nihče, vendar se ima vlada in njej naklonjeni mediji navado sklicevati na svetovno gospodarsko krizo. Čeprav seveda drži, da je kriza zajela tudi druge države po svetu in je nismo sprožili mi pa hkrati tudi drži, da se je precej držav iz krize že izvilo, tako v Evropi, kot drugje po svetu. Svetovno krizo bi sposobna in preudarna vlada izkoristila za povečanje delovanja pravne države in za takšne investicije, ki obetajo gospodarsko učinkovitost. Namesto tega pa smo videli zadnji dve leti oz. še nekaj čez, samo zadolževanje naše države. Zadolžili smo se v tem času več, kot pod vsemi vladami poprej skupaj. Ko bi te kredite vsaj smotrno naložili, kakor so to storili v mnogih drugih državah bi bilo od tega vsaj nekaj koristi. Če bi bili krediti naloženi za spodbujanje investicij, ki obetajo gosp. učinkovitost, bi si lahko obetali, da bomo dobili denar počasi vrnjen. Vendar temu ni bilo tako, ampak se je denar porabil v glavnem za gasilske ukrepe oz. za gašenje socialnega požara ( socialne programe, podpore, subvencije ipd. ). To ni prineslo novih delovnih mest, niti ni preprečilo novega vala brezposelnosti, ki se z začetkom novega leta bliža še zlasti na področju gradbeništva in dejavnosti povezanih z njim. Prav danes so prišli v javnost podatki, da je število brezposelnih samo v zadnjem mesecu naraslo za 10.000. Možni so tudi bolj črni scenariji, da bodo namreč propadajoča gradbena in druge podjetja potegnila za sabo še banke in bo sledil splošen zlom, vendar upajmo, da se to vendarle ne bo zgodilo in da bo imelo okrevanje drugih evrop. držav nekaj pozitivnih učinkov, ki bodo preprečili najhujše tudi pri nas.

 

Nedelovanje pravne države

 

Gospodarski kriminal, neučinkovitost inšpekcijskih služb, plačilna nedisciplina in neučinkovitost sodnega sistema so simptomi bolezni korumpiranega t.i. tovarišijskega kapitalizma, ki ga imamo pri nas in ki se je med krizo še bolj jasno razgalil. Pri takšnem sistemu veljajo povezave in omrežja, ne pa dejanska uspešnost ali inovativnost. Sistem je neučinkovit, ker je neučinkovitost v interesu lobijev in oblastne elite, ki ima od tega korist. Zakoni so namenoma slabo pripravljeni, dopuščajo se zakonske luknje itd.

 

Edino pozitivno zdravilo zoper te pojave, ki so zgoraj našteti pa bi bila dejanska vzpostavitev pravne države. Državljani moramo to odločno zahtevati. To bi morala biti tudi prioritetna naloga nove vlade, katere breme bo sicer izredno težko, o tem se ne gre slepiti.

 

Neenakomerna bremena

 

Aktualna vlada se loteva ukrepov reševanja krize na način, da povečuje obremenitve za navadne državljane, zaposlene, študente, upokojence medtem, ko ostajajo mnogi posli in premoženje elite neobdavčeni ali le malo obdavčeni. Odpravljanje srednjega razreda se zdi, kot, da je politika te vlade, čeprav ravno ta razred zagotavlja najbolj zdravo ekonomsko in družbeno okolje za razvoj.

 

Ker je do volitev še nekaj manj, kot dve leti in ker predčasnih volitev najbrž ni realno pričakovati preostane državljankam in državljanom edino to, da skušajo omejiti škodljivo politiko vlade s pomočjo referendumov, o čemer sem pisal v prejšnjem članku.