pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kangler pisal Pahorju

Deli na:

Mariborski župan Franc Kangler je danes na predsednika vlade Boruta Pahorja naslovil odprto pismo, v katerem je izrazil zaskrbljenost nad nekaterimi njegovimi potezami in potezami njegove vladne ekipe. Kot je med drugim zapisal v pismu, v Mariboru in v celotni severovzhodni kohezijski regiji dobivajo občutek, da postajajo drugorazredni državljani.

Mariborski župan Franc Kangler je danes na predsednika vlade Boruta Pahorja naslovil odprto pismo, v katerem je izrazil zaskrbljenost nad nekaterimi njegovimi potezami in potezami njegove vladne ekipe. Kot je med drugim zapisal v pismu, v Mariboru in v celotni severovzhodni kohezijski regiji dobivajo občutek, da postajajo drugorazredni državljani.

Kangler Pahorju očita kadrovsko izbiro in ugotavlja, da severovzhodni del Slovenije očitno ne premore dovolj sposobnih ljudi, ki bi si zaslužili premierjevo zaupanje kot ministri, državni sekretarji, vodilni funkcionarji raznih uradov in člani uprav podjetij v državni lasti. Spregledani so bili po njegovem tudi pri imenovanjih v nadzorne svete, in je pri tem kot najbolj svež primer navedel nedavno imenovani novi nadzorni svet Pošte Slovenije, v katerem ni več nobenega nadzornika iz Maribora in širše regije.

Mariborski župan je razočaran tudi nad (ne)odzivnostjo pri reševanju gospodarskih težav v Mariboru in pri tem izpostavlja zlasti usodo podjetja STS, ki se je po 150-letni tradiciji znašlo pred likvidacijo. Najbolj žalostno je po njegovem, da se to dogaja kljub dejstvu, da so železnice potrebne celovite prenove, tako da bo že v bližnji prihodnosti dovolj dela za tovrstna podjetja.

"Ko gre za banke, ki smo jih davkoplačevalci enkrat že reševali, ni nobenih pomislekov pri dodeljevanju garancij, poroštev, dokapitalizacij in podobno. Ko pa gre za gospodarsko podjetje in še posebej, ko gre za podjetje, ki ne deluje v Ljubljani, pa se zlahka zavrže znanje in pozabi na več kot 300 delavcev in njihovih družin," je v pismu kritičen Kangler.

Župan Maribora se v pismu premieru ni mogel izogniti niti ambicioznim projektom Maribora in sosednjih občin, zlasti zimske univerzijade 2013 in Evropske kulturne prestolnice 2012, ki sta po njegovem izključno razvojna in infrastrukturna projekta. V zvezi z univerzijado je Kangler zapisal, da se vsi, ki sodelujejo pri organizaciji, zavedajo resnih gospodarskih razmer in bodo v primeru manj uspešnega črpanja evropskih sredstev pač zgradili kakšen hotel manj ali pa bo izpadla prenova kakšne sedežnice. V nobenem primeru pa po njegovih zagotovilih ne bodo izpadlega denarja iskali v državnem proračunu.

Kangler je v pismu Pahorju sicer priznal, da izhajata iz različnih političnih opcij, vendar bi ju po njegovem morala družiti skupna želja po razvoju in napredku Slovenije. Kot je dejal, ga Pahor v kratkem času vladanja ni prepričal, da ima znanje, energijo in srce za uspešno in vsestransko vodenje Slovenije.

"Gospodarska kriza vas je očitno prestrašila in se zatekate k zategovanju pasu in čakanju na boljše čase. To Sloveniji ne bo pomagalo iz krize, še manj, da bi iz nje prišla gospodarsko, organizacijsko in upravno prečiščena in močnejša. Za vašo všečno predvolilno konsenzualno politiko bi se že morala oblikovati jasna in odločna razvojna politika, ki jo Slovenija v teh časih nujno potrebuje," je še dodal mariborski župan.