tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako je Zverov asistent za Uroša Urbanijo raziskoval osamosvojitev - in koliko je bil za to plačan

Deli na:
Kako je Zverov asistent za Uroša Urbanijo raziskoval osamosvojitev - in koliko je bil za to plačan

Andraž Koželnik in Milan Zver - Foto: Facebook

Urad RS za komuniciranje (UKOM) je na svoji spletni strani objavil vse pogodbe z zunanjimi sodelavci, ki sta jih sklenili prejšnja vlada Marjana Šarca in sedanja vlada Janeza Janše. Med pogodbeniki, s katerimi poslovno sodeluje Ukom, je tudi Andraž Koželnik, asistent evropskega poslanca Milana Zvera in kandidat SDS za poslanca na volitvah leta 2018 v volilnem okraju Dravograd - Radlje.

Koželnik ima sklenjeno pogodbo od 11. januarja letos do konca leta, in sicer za 4783 evrov. Na Ukomu so nam pojasnili, da je bila predmet pogodbe »raziskava obdobja v času osamosvajanja Slovenije med 23. 12. 1990 in 31. 12. 1991 ter pisanje člankov na temo osamosvajanja Slovenije. Ob tem sporočamo, da je bil konec aprila letos z omenjenim avtorjem sklenjen aneks, s katerim je pogodba nehala veljati.«

O Koželniku smo pred tedni pisali na spletnem Reporterju. Gre za lokalnega asistenta evropskega poslanca Milana Zvera, ki opravlja svoje delo v Ljubljani, torej v pisarni evropskega poslanca na Trstenjakovi, kjer je tudi sedež stranke SDS. To pa seveda ni njegova edina uradna naloga, saj smo ga našli tudi med predstavniki SDS za stike z javnostjo. Poleg tega je tudi vršilec dolžnosti direktorja Inštituta dr. Jožeta Pučnika. Toda takoj po objavi našega članka so ga umaknili s spletne strani SDS kot predstavnika za stike z javnostjo, s čimer so pravzaprav priznali, da kršijo pravila Evropskega parlamenta.

Ta svojim uslužbencem, torej tudi asistentom evropskih poslancev, prepoveduje strankarsko dejavnost, saj bi to pomenilo, da se iz denarja vseh evropskih davkoplačevalcev financira strankarska propaganda. Lokalni asistenti pa se morajo v izjavi, ki jo sopodpišejo poslanci, zavezati, da v času trajanja pogodbe o zaposlitvi ne bodo posredno ali neposredno opravljali drugih dejavnosti, tudi brezplačno, za druge politične organizacije, kot so politične stranke, fundacije, gibanja ali parlamentarne politične skupine, če te dejavnosti lahko vplivajo na učinkovito opravljanje njegovih nalog ali privedejo do nasprotja interesov.