Revija Reporter
Slovenija

Kako je Slavoj Žižek postal kriptomilijonar: goljufi zlorabili slovenskega superzvezdnika filozofije

Marko Medvešek
3.329

17. jan. 2023 14:30 Osveženo: 14:40 / 17. 1. 2023

Deli na:

Slavoj Žižek

BSF

Ste videli slavnega filozofa Slavoja Žižka v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija, kjer je osuplemu Davidu Urankarju razložil, kako je z investiranjem v kriptovalute čez noč obogatel in obenem ljudi pozval, naj čim prej sledijo njegovemu zgledu, preden gredo velike banke v akcijo in navadnim ljudem onemogočijo edinstveno priložnost za bajen zaslužek?

Seveda ga niste. Žižka ni bilo v jutranjo oddajo nacionalke, še manj pa je čez noč postal kriptoevangelist. Gre namreč za spletno prevaro, kjer v »članku« POSEBNO POROČILO: Najnovejša Investicija Slavoja Žižka Je Prestrašila Vlado In Velike Banke (ta je na prvi pogled videti kot članek s katerega od znanih slovenskih novičarskih portalov), prodajajo nateg o fantastičnem  programu za trgovanje s kriptovalutami, ki naj bi uporabnikom prinašal na deset tisoče evrov dnevno, ne da bi se jim bilo za to sploh treba truditi.

Tovrstne prevare na spletu niso redke, goljufi redno zlorabljajo ime in podobo slavnih osebnosti ter poskušajo lahkoverne uporabnike družbenih omrežij zapeljati, da kliknejo na povezavo in lopovom nakažejo svoj denar. Med znanimi Slovenci, katerih podobe in imena so že bila uporabljena v tovrstnih prevarah, so denimo Primož Roglič, Jan Plestenjak, Rebeka Dremelj in drugi.

Prevarantski članek, na katerega vas pripelje oglas na facebooku.

Priljubljena tehnika prevarantov je zakup oglasa na družbenih omrežjih, denimo facebooku, s katerega povezava pelje na »članek« o novi kripto senzaciji in priložnosti, ki je ne smete zamuditi. Tako je tudi v tem primeru, ko se je lepemu številu slovenskih uporabnikov spleta prikazal oglas z Žižkom in obljubo fantastičnega zaslužka, povezava pa je peljala na omenjeni oglas, poln lahko preverljivih laži, ki pa mu je vseeno lahko nasedel kak bolj lahkoveren ali s tovrstnimi nategi preslabo seznanjen uporabnim facebooka.

Bombastični »članek« trdi, daj je Žižek odkril način, kako čim več ljudem omogočiti dodatni zaslužek. »Prejšnji teden je nastopil na Dobro jutro in oznanil novo "vrzel bogastva", ki po njegovem mnenju lahko spremeni kogarkoli v milijonarja v 3-4 minutah. Novinar Slavoj Žižek spodbuja vse v Sloveniji, da se poslužujejo te neverjetne možnosti preden jo velike banke trajno zaprejo,« piše v tekstu, ki je poln nesmislov in nelogičnosti (ja, enkrat je Žižek filozov, drugič novinar).

Voditelj oddaje David Urankar je bil ob tem menda »onemogel«, saj naj bi Žižek »privlekel na plan svoj telefon in gledalcem pokazal koliko denarja služi skozi ta nov program ustvarjanja denarja, ki povzroča šepetanje vseh v Sloveniji.« Mimogrede, oglaševani program  naj bi podpiralo »nekaj izmed najbolj pametnih tehnoloških pameti, ki so kadarkoli obstajale. Richard Branson, Elon Musk ter Bill Gates,« še trdi »članek«.

Goljufivi zapis prst uperi še v velike banke, ki naj bi že šle v akcijo: nekaj minut po koncu intervjuja naj bi Banka Slovenije poklicala in hotela preprečiti oddajanje intervjuja , trdijo prevaranti. Bilo naj bi prepozno, še poudarijo – jasno, če pa je bil intervju že predvajan.

Iluzijo kredibilnosti poskušajo goljufi podkrepiti še s pričevanji zadovoljnih uporabnikov omenjenega programa, ki je odzivajo v komentarjih na članek. Ni treba poudariti, da ne gre za resnične ljudi, saj že lebdenje z miško nad njihovim imenom razkrije, da ne gre za komentarje uporabnikov facebooka, temveč te klik na njihovo ime pelje na neko čisto drugo stran. Za povrh imajo »Slovenci«, ki hvalijo program, sila generična imena, lepo število pa jih ima priimek Kovač.

Zakaj smo lahko prepričani, da gre za prevaro? Poleg tega, da gre pri članku za prevarantski zmazek s sumljivim url naslovom (čeprav je videti kot članek na portalu 24ur, je objavljen na neki čisto drugi strani in je poln povezav, na katere ni priporočljivo klikati).  Žižek tudi še ni nikoli gostoval v oddaji Dobro jutro, za povrh pa filozof ni nikoli navijal za kriptovalute.