peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Slovenija

Kako je Šarec nategnil Cerarja in Fajonovo hkrati: za evropskega komisarja je izbral Janeza Lenarčiča

Deli na:
Kako je Šarec nategnil Cerarja in Fajonovo hkrati: za evropskega komisarja je izbral Janeza Lenarčiča

Marjan Šarec očitno ne bo predlagal Mira Cerarja za evropskega komisarja - Foto: Bobo

Vse kaže, da so iz kabineta predsednika vlade namerno v javnost lansirali ime Mira Cerarja kot kandidata za evropskega komisarja, da so ga lahko mediji raztrgali in s tem izločili iz igre.

Informacija je prišla v javnost sočasno s Cerarjevo napovedjo, da se na kongresu SMC ne bo več potegoval za predsednika stranke, zato so mediji špekulirali o možnem dogovoru, po katerem bi se stranka združila z LMŠ v močno sredinsko stranko.

Svoj lonček je pristavila še stranka SD s Tanjo Fajon, ki se je prav tako videla kot komisarka, čeprav predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen na glasovanju v Evropskem parlamentu sploh ni podprla.

Med komisarji se je videl tudi Karl Erjavec, čeprav ne tako glasno kot Fajonova. Alenka Bratušek pa je za evropsko komisarko predlagala veleposlanico Marto Kos Marko.

Na koncu se je premier odločil po svoje - odločil se je za Janeza Lenarčiča, stalnega predstavnika Slovenije pri EU v Bruslju.

Poleg njega se je kot možna ženska kandidatka omenjala še Marjeta Jager, namestnica generalnega direktorja v direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski komisiji.

Premierjeva odločitev je bila znana danes ob 13. uri, toda potrditi jo mora vlada z glasovanjem. Kot je slišati, so v SMC precej nejevoljni, saj so pričakovali, da bo komisar njihov predsednik. V vladi so štirje njihovi ministri, kar pomeni štiri glasove. Skupaj z ministri LMŠ in Šarcem imajo devet glasov, kar zadostuje večini.

Brez SMC mora premier prepričati najmanj dve ostali koalicijski stranki: SD in SAB imata vsaka po tri ministre, Desus pa dva. Pričakovati je, da ne bo imel problemov. Če bo SD proti, bosta Desus in SAB verjetno za. Možno pa je tudi, da se bo SD zadovoljil že s tem, da Cerar ne bo komisar.

Odnosi med SD in SMC v zadnjem času niso najboljši: SMC je bila namreč edina koalicijska stranka, ki ni podprla ustavno spornega zakona o financiranju šol, ki ga je predlagal minister Jernej Pikalo. Po vetu državnega sveta bo zakon moralo podpreti vsaj 46 poslancev, a brez SMC to ni mogoče.

Medtem ko vlada vztraja pri podpori omenjenemu zakonu, SMC vztraja pri svoji odločitvi, da zakona ne bo podprla.

Seveda je težko ugibati, koliko je glasovanje o nekem zakonu povezano s komisarskimi kandidaturami, vsekakor pa se bodo po izločitvi Cerarja odnosi med SMC in premierjem še bolj poslabšali.

loading...
Loading...