stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kaj je nekdanji šef Udbe Janez Zemljarič lobiral pri ministru Zdravku Počivalšku

Deli na:
Kaj je nekdanji šef Udbe Janez Zemljarič lobiral pri ministru Zdravku Počivalšku

Foto: Primož Lavre

Pomislimo, kakšen škandal bi bil, če bi denimo kdo od ministrov nemške kanclerke Angele Merkel na uradni pogovor sprejel bivšega vodjo zloglasnega Stasija. Pri nas pa nekdanji šef Udbe in poslovnež Janez Zemljarič, ki bo kmalu dopolnil 88 let, veselo lobira po Sloveniji, obiskuje ministre vlade Mira Cerarja in se z njimi pogovarja o gospodarskih zadevah.

V torek se je srečal z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom in lobiral na področju turizma.

Na Janeza Zemljariča, ki je stopal iz poslopja ministrstva za gospodarstvo, je v torek okoli 16. ure naletel fotograf Reporterja Primož Lavre in ga ob tem fotografiral. Zemljarič ga je opazil, vzel telefon in med klicem vpil: »Takoj zdaj hočem sestanek!« Nato je prispel taksi, ko je vstopal, ga je taksist vprašal: »Ali vas slika?« Nato je Zemljarič ponorel in pri odprtih vratih kričal na našega fotografa: »Kaj pa hočeš? Zakaj me slikaš?« Očitno je že pozabil, da je nekoč kot šef Udbe odrejal, da so zalezovali mnoge ljudi, jih fotografirali in celo tajno snemali.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so nam uradno potrdili obisk Janeza Zemljariča, niso pa natančno navedli, koliko časa je trajal sestanek: »Gospod, ki ga omenjate, je ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo g. Zdravku Počivalšku in strokovnim sodelavcem z Direktorata za turizem in internacionalizacijo pri MGRT predstavil idejo in predlog za razvoj turistične ponudbe v eni od turističnih destinacij Republike Slovenije. MGRT namreč prisluhne in preuči vsak prispevek, predlog, idejo državljanov Republike Slovenije, ki bi lahko prispevala k še nadaljnjemu razvoju turistične panoge, gospodarstva kot celote in ne nazadnje prispevale k še večji gospodarski rasti.«

Podobno smo tudi Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) vprašali, ali je bil sestanek Zemljariča z ministrom Počivalškom uradno prijavljen, kot veleva zakon o integriteti in preprečevanje korupcije. »Sporočamo vam, da je komisija dne 31. 8. 2016 s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejela zapis Zdravka Počivalška, Eve Štravs Podlogar in Dijane Madžarac o stiku z lobistom dne 30. 8. 2016. Vpliv se je izvajal za podjetje Gorenje projekt, d. o .o., namen in cilj izvajanja vplivanja pa je bil projekt Izolski otok. Imena lobista vam ne moremo posredovati zaradi varstva osebnih podatkov.« Ob tem je treba dodati, da smo o Zemljaričevem obisku spraševali že v torek popoldne oziroma v sredo zjutraj, šele nato je bil sestavljen zapisnik o sestanku.

Zanimivo je, da Zemljariča sploh ni v registru lobistov, ki ga je objavila KPK. Po že omenjenem zakonu lahko lobira le oseba, ki je vpisana v register. Torej je šlo za nezakonito lobiranje, ki se kaznuje kot prekršek z globo od 400 do 1200 evrov. Vprašanje pa je, ali si bodo v KPK sploh upali ukrepati proti človeku, ki velja za enega najvplivnejših stricev iz ozadja na področju gospodarstva, zlasti pa zdravstva in pri poslih na območju nekdanje Jugoslavije.

Janez Zemljarič seveda ni kdorkoli. Na začetku sedemdesetih let je bil direktor Kliničnih bolnišnic Ljubljana, ki so se pozneje preimenovale v Klinični center Ljubljana, zato še vedno velja za glavnega posrednika ne samo v poslih v zdravstvu, ampak celo pri medsebojnih sporih med zdravniki. Od leta 1973 do 1978 je bil načelnik SDV Slovenije, nato dve leti republiški sekretar za notranje zadeve, naslednja štiri leta je vodil izvršni svet (slovensko vlado), nazadnje je bil od 1984 do 1989 podpredsednik Zveznega izvršnega sveta Jugoslavije.

Danes je Zemljarič vplivni gospodarstvenik in ima svoje podjetje Eti-Par v stolpnici WTC v Ljubljani. Je polovični lastnik tega podjetja, druga lastnica je direktorica Irenka Erjavec. Toda bolj pomembne posle menda vodi preko mlajših gospodarstvenikov. Zaradi objave člankov o udbovskih umorih v času, ko je vodil to kriminalno organizacijo nekdanjega totalitarnega režima, kazensko preganja tako pisca teh vrstic kot fotografa Primoža Lavreta.