zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

"Aleš Štrancar se je v sporu med NSi in SDS postavil na Janševo stran, Domovina bo postala novo strankarsko glasilo SDS"

Deli na:
"Aleš Štrancar se je v sporu med NSi in SDS postavil na Janševo stran, Domovina bo postala novo strankarsko glasilo SDS"

Aleš Štrancar, največji lastnik in financer Domovine, z Janezom Janšo - Foto: Bobo

Pri mediju Domovina je prišlo do sprememb. Na direktorskem stolčku je Igorja Vovka nasledil Mitja Štular, mesto odgovornega urednika spletnega portala Domovina pa zapušča Rok Čakš. Kaj so razlogi za zamenjave?

Da je Domovina prišla do nove pomembne prelomnice v svojem razvoju in da bo do sprememb prišlo tudi v uredniških vrstah, je v zadnji številki istoimenskega tednika zapisal Aleš Štrancar, ajdovski podjetnik in največji lastnik podjetja Mediainvest, ki izdaja medij Domovina. Slednji je v zadnjih letih postal vpliven zlasti v desnih političnih in intelektualnih krogih.

Čakš ne bo več odgovorni urednik, Domovino vodi Štular

"Drži, s koncem januarja odhajam z Domovine. Kdo bo v prihodnje vodil spletni portal, še ni znano," je na vprašanje, ali res zapušča mesto odgovornega urednika spletnega portala Domovina, odgovoril Rok Čakš. O razlogih za svoj skorajšnji odhod z medija, na katerem se je v preteklih letih profiliral tudi kot politični analitik, Čakš ni želel govoriti. Prav tako še ni znano, kaj bo storil z lastniškim deležem v Mediainvestu. Spomnimo, Štrancar je predlani iz lastnega žepa v novo medijsko družbo Media polis, ki so jo kasneje preimenovali v Mediainvest, vložil milijon evrov. Omenjeno podjetje je od Zavoda Iskreni, ki ga vodi Igor Vovk, nato odkupilo spletni portal in tednik Domovina. Štrancar, ki je tudi izvršni direktor podjetja Bia Separations, ima v Mediainvestu 37-odstotni delež, Vovk, Čakš in odgovorni urednik tednika Domovina Tino Mamić pa po 21-odstotnega.

A skorajšnji odhod Čakša ni edina sprememba na Domovini. V začetku leta se je z direktorskega stolčka v podjetjih Domovina in Mediainvest umaknil prej omenjeni ustanovitelj Zavoda Iskreni Igor Vovk. Kot je poudaril za Večer, se je s prvim januarjem letos umaknil z direktorske funkcije, vendar pa zaenkrat ostaja solastnik Mediainvesta in posledično tudi Domovine. Na direktorskem stolčku je Vovka v obeh podjetjih zamenjal Mitja Štular, ki v političnih krogih velja za dolgoletni kader SDS. Štular je bil v času prejšnje vlade pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše član uprave Telekoma Slovenije, v preteklosti pa je bil tudi predsednik programskega sveta na Radioteleviziji Slovenija.

Foto: Bobo - Mitja Štular, novi direktor Domovine

Štrancar: Namesto pojasnil se je Vovk raje odločil za umik

Medtem ko Volk prav tako ni želel govoriti o razlogih za svoj umik, se je za Večer oglasil Štrancar. "Od gospoda Vovka sem kot direktorja družbe Mediainvest zahteval in pričakoval jasno finančno sliko podjetja ter pojasnitev transakcij predvsem v povezavi z družbo Iskreni, katere lastnik in direktor je. Namesto tega se je raje odločil za umik," nam je pojasnil Štrancar. Vovk njegovih besed ni želel komentirati, je pa poudaril, da so "vse transakcije med Zavodom Iskreni in Domovino transparentne in v korist družbe Domovina".

Na vprašanje, zakaj portal zapušča Čakš, je Štrancar odgovoril, da se je ta za umik odločil po tem, ko se je z direktorske funkcije umaknil Vovk. Kdo ga bo zamenjal na mestu odgovornega urednika, še ni znano. V političnih krogih in na družbenih omrežjih se je kot možnega Čakševega naslednika omenjalo zlasti Petra Jančiča, ki je v času prejšnje Janševe vlade kot odgovorni urednik vodil spletni portal Siol, pred leti pa je bil tudi odgovorni urednik Dela. Jančič, ki se je po zadnji zamenjavi oblasti s Siola preselil nazaj na svoj portal Spletni časopis, je na omrežju X zanikal, da bi ga zanimalo mesto odgovornega urednika spletne Domovine, je pa pripravljen sodelovati z omenjenim medijem kot novinar ali urednik.

Sovražni prevzem najboljšega slovenskega desnega medija?

Da sta se Vovk in Čakš znašla v Štrancarjevi nemilosti, se v javnosti špekulira že nekaj časa. Reporter je oktobra poročal, da naj bi bil glavni financer medijskega projekta že nekaj časa nezadovoljen, ker naj bi se na spletnem portalu kljub sporom med NSi in SDS trudili loviti ravnovesje med obema opozicijskima strankama. Tednik Domovina naj bi bil po poročanju Reporterja medtem "popolnoma na Janševi liniji". Na vprašanje, ali drži, da ni bil zadovoljen z uredniško politiko na spletnem portalu Domovina, je Štrancar odgovoril z besedami, da so temelj delovanja vsake gospodarske družbe ter zaupanja med partnerji finance: "Moja investicija v medij Domovina je bila namenjena zgolj in samo razvoju družbe Mediainvest in družbe Domovina."

Domovina je na politično-medijski sceni dolgo časa veljala za projekt, ki je blizu stranki NSi. Če so pred leti pri njeni ustanovitvi in financiranju pomagali veljaki iz vrst stranke pod vodstvom Mateja Tonina, je zdaj v krogih blizu NSi mogoče zaslediti ocene, da se v ozadju kadrovskih menjav na Domovini skrivajo apetiti Janševe linije po podreditvi medija, ki je med drugim v mandatu Andreja Graha Whatmougha odlično sodeloval z RTV Slovenija. Vidni član NSi Janez Pogorelec je na omrežju X tako že izrazil strah pred "sovražnim prevzemom najboljšega slovenskega desnega medija in njegovi utopitvi v žalostni Janševi medijski sceni". Ob tem je v NSi neuradno mogoče slišati, da se je Štrancar v sporu med NSi in SDS postavil na stran Janševe stranke ter da bo Domovina po vzoru Demokracije postala novo strankarsko glasilo SDS.

ČLANEK JE BIL PRVOTNO OBJAVLJEN 16. JANUARJA 2024 NA SPLETNI STRANI VEČERA