atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Južni je CGP prodal Milan M. Cvikl

Deli na:

Tajkun Darij Južna je do lastništva CGP Novo mesto prišel leta 2001. Tedaj je družba za upravljanje Vizija v solastništvu zakoncev Južna od državne Slovenske odškodninske družbe (SOD)  kupila njen delež v CGP Novo mesto. Na čelu upravnega odbora Soda je bil v tem času Milan M. Cvikl.

Tajkun Darij Južna je do lastništva CGP Novo mesto prišel leta 2001. Tedaj je družba za upravljanje Vizija v solastništvu zakoncev Južna od državne Slovenske odškodninske družbe (SOD)  kupila njen delež v CGP Novo mesto. Na čelu upravnega odbora Soda je bil v tem času Milan M. Cvikl.

Kriminalisti so v okviru obsežne preiskave gospodarske kriminalitete preiskali tudi poslovno stavbo cestnega in gradbenega podjetja CGP v Novem mestu. Podjetje je v solastništvu Darija in Vesne Južna, katerih premoženje je revija Manager lani ocenila na 93 milijona evrov, s čimer sta zakonca peta na lestvici najbogatejših Slovencev. V zvezi s poslovanjem CGP policija na podlagi usmeritev skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala preiskuje sume kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja.

Darij Južna je sicer predsednik nadzornega sveta CGP, ki je prišel do lastništva v tej družbi leta 2001. Tedaj je družba za upravljanje Vizija v solastništvu zakoncev Južna od državne Slovenske odškodninske družbe (SOD)  kupila njen delež v CGP Novo mesto. Na čelu upravnega odbora Soda je bil v tem času Milan Cvikl, zdaj generalni sekretar vlade, delež v CGP Novo mesto pa so prodali neposredno brez javnega razpisa in po nižji ceni, kot je bila cenitev analitikov. CGP je bilo ocenjeno kot visoko dobičkonosno podjetje, ki obvladuje 90 odstotkov tržnega deleža na Dolenjskem.
Ob prodaji je bilo skupno lastništvo države (z deležem Soda in Slovenske razvojne družbe vred) v njem 40 odstotkov, tako da bi v primeru skupne prodaje država lahko iztržila še prevzemno premijo, vendar tega niso storili. Od decembra leta 2000 do oktobra leta 2001, ko je SOD vodil Milan Cvikl, je SOD prodal deleže v 91 družbah, od tega sta bili le dve prodaji izvedeni z javnim zbiranjem ponudb ter ena z javnim prevzemom. Preostale prodaje so bile neposredne ali z nejavnim zbiranjem ponudb. Tudi pod Cviklovim vodenjem je upravni odbor Soda odločal o posameznih prodajah kar brez določitve cene. Z nejavnim zbiranjem ponudb so takrat prodali deleže v več gradbenih podjetjih: Gradisu Celje, Gradisu SPO, Ingradu Celje, SGP Tržič in VGP Novo mesto.


Poleg poslovanja CGP naj bi kriminalisti zdaj preiskovali tudi poslovanje borznoposredniške hiše Perspektiva, katere lastnika sta zakonca Južna. Ta borznoposredniška družba sodi pod okrilje Perspektive FT v stoodstotni lasti Darija in Vesne Južna; po njenem 75-odstotnem deležu v holdingih Vizija in Vizija 1 pa zakonca obvladujeta CGP Novo mesto, sevniško Lisco ter šest odstotkov lastništva v Petrolu.