pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jumbo plakat v Murski Soboti: tako kot se je pojavil, je tudi izginil

Deli na:
Jumbo plakat v Murski Soboti: tako kot se je pojavil, je tudi izginil

Čeprav se bo uradna predvolilna kampanja za letošnje lokalne volitve pričela čez dva tedna, pa v nekaterih lokalnih okoljih predvolilne strasti že sedaj napovedujejo, da bodo v boju za županske položaje in svetniška mesta uporabljena vsa orodja in orožja. Cilj, osvojiti županski položaj, dobiti prevladujoč vpliv v občinskih svetih, posvečuje vsa sredstva. Lep primer za to je mestna občina Murska Sobota.  

Aktualnemu županu Antonu Štihcu se izteka desetletje, kar je na čelu mestne občine. Morda bi jih bilo že dvanajst, vendar je leta 2002 lokalne volitve v Murski Soboti zaznamovala afera, ko se je po pošti pojavilo »potrebnih« 11 glasov, ki so zagotovili še en mandat dotedanjemu županu Antonu Slavicu LDS. Ta je sicer čez dve leti odstopil, na nadomestnih volitvah pa je kljub naporom za drugačen izid, vpeti so bili isti akterji kot dve leti pred tem pri »glasovanju« po pošti, med njimi jih je kar nekaj na Leljakovem seznamu sodelavcev Udbe, slavil Anton Štihec kot kandidat SDS. In ni ga bilo junaka, izbranca po volji levice, pa tudi strica iz Murgelj, ki je čustveno navezan na svojo Mursko Soboto, da bi ga spodnesel v naslednjih dveh volilnih obračunih.

Letos pa vse kaže, da se za 5. oktober pripravlja dokončni obračun s Štihcem. Občinski svetniki, prevladujoč vpliv imajo svetniki neprincipielne koalicije, sprejemajo z zakoni in ustavo skregane odloke, na kar jih je Štihec ves čas opozarjal, ti mu vračajo s kazenskimi ovadbami. Po zmagi SMC na državnozborskih volitvah se je v preteklem tednu  nekaj svetnikov neprincipielne koalicije (Slavinec, Gujt, Celec) včlanilo v Cerarjevo stranko, v kateri mrzlično iščejo primernega kandidata, ki bi zrušil Štihca. Da to ne bo Dušan Radić alias Vanek, avtor in akter satirične oddaje Zamurjenci Murskega vala, je v komentarju 1. oseba ednine povedala direktorica in  v. d. odgovorna urednica Murskega vala Irma Benko, v isti sapi pa pisanje spodaj podpisanega o Zamurjencu Radiću označila kot nevredno resnega novinarstva. Da se Radić ne bo potegoval za župansko funkcijo, četudi je na državnozborskih volitvah prejel kar 4033 glasov, je Benkova opravičila z etičnim razlogom: njen sodelavec ne želi spremeniti stalnega bivališča. In to naj bi bil etični razlog?

To, kar pa si je vse do pričetka kampanje za predčasne volitve v DZ privoščil v Zamurjencih, ko je vse povprek zlival gnojnico na vse, ki so kakor koli povezani desnosredinskimi političnimi strankami, to pa verjetno za Benkovo ni etično sporno. Tudi to ne, da je ves čas kampanje pred volitvami Radić še vedno veselo bral vsa reklamna sporočila na Murskem valu! Mimogrede, Irma Benko je pred tremi leti neuspešno iskala pot v DZ na listi Virantove Državljanske liste. Kakor koli so Radića ustavili »etični« razlogi, pa dobro obveščeni vedo povedati, da ga je zaradi uspeha na volitvah v DZ mamila županska funkcija v Murski Soboti. V igri je ime novega člana SMC Marjana Fariča, pomočnika vodje Sektorja za mednarodne policijske operacije in uradnik za zvezo pri Europolu, ki pa ima preveč masla na glavi, da bi mu uspelo.

Če ne Radić in ne Farič, kdo bo torej tisti, ki bo kot kandidat SMC oziroma zdrave levice uspel proti Štihcu. General Lipič naj bi se kandidaturi odrekel, čeprav ga bo morda glas iz Murgelj prepričal v kandidaturo. Kontinuiteta LDS in SD, SMC v tem trenutku nima primernega konja. Tudi skrivnostna Civilna iniciativa Moja Sobota, ki je pretekli teden opozorila nase z jumbo plakatom Sobota rabi novega župana, ki je čez dva dni izginil tako, kot se je pojavil, na svoji spletni strani, objavljeni na portalu Pomurec.com, obvladuje ga občinski svetnik Robert Celec, eden najbolj zagretih sovražnikov župana Štihca, zaenkrat ne ponuja imena. Zato pa obilo gnojnice na račun Štihca, ki razmišlja tudi o tem, da vso zadevo prepusti odvetnikom. O nastopu na lokalnih volitvah zadnje ni rekla Jasmina Opec, podpredsednica SLS, ki je po “zaslugi” svojega predsednika Bogoviča ostala pred vrati parlamenta. 

Le Drago Šiftar, nekdanji slovenski generalni konzul v Monoštru, danes pa direktor soboškega javnega podjetja Komunala, se bo s podpisi volivcev podal v boj za županski položaj, čeprav so mu v SDS odrekli podporo. Na “pravo” ime, ki naj bi zrušilo Štihca, bo torej treba počakati še vsaj dva tedna. Bog si ga vedi, kaj oziroma koga v rokavu skrivajo Murglje.