sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

skrito-v-raju Njena.si

Markov oče skupaj z gledalci izvedel skrivnost ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jože Kobale gre zaradi »dobskega samodržca« vse do Pahorja

Deli na:
Jože Kobale gre zaradi »dobskega samodržca« vse do Pahorja

Foto: Bobo

Jože Kobale želi svoj primer poslabšanja zdravstvenega stanja zaradi »dobskega Stalina« Jožeta Podržaja predstaviti tudi predsedniku Borutu Pahorju.

Jože Kobale (zdaj uradno Božičič) od države s tožbo zahteva 50 tisoč evrov odškodnine, ker je bil kljub temu, da je težek psihični bolnik (diagnoza paranoidna shizofrenija), dlje časa zaprt v zaporu na Dobu. Leta 2002 je bil obsojen na triletno kazen zaradi posedovanja mamil. Zaradi zgodovine duševnih motenj ni bil sposoben nastopiti zaporne kazni, toda sodišče v Mariboru ga je 14. marca 2006 vseeno napotilo v zapor na Dobu, čeprav prej niso pridobili mnenja izvedenca psihiatra.

V zaporu se mu je zdravstveno stanje hitro slabšalo, vseskozi je prosil za prekinitev prestajanja kazni in zdravljenje v psihiatrični bolnišnici. Vse prošnje je direktor zapora Jože Podržaj, ki ga Kobale zaradi njegovih metod imenuje dobskega samodržca, zavrnil. V zaporu so celo zapisali, da je napotitev v druge psihiatrične bolnišnice (v  Polju so ga odklonili zaradi prostorske stiske) odklonil. Kobale trdi, da je to laž in da ni dokument, na katerem bi s podpisom odklonil napotitev v bolnišnico. Opozarja, da so na Dobu celo ponaredili dokument, saj obstajata dve verziji zdravniškega potrdila, podpisanega od dr. Darje Boben Bardutzky, v katerih piše, da Kobale odklanja napotitev v bolnišnico. Na enem je podpis zdravnice brez žiga, kraja in datuma, drugi ima vse to, pisana pisava je identična. Avgusta 2007 mu je bila odtujena zdravstvena dokumentacija v spisu – zavodski zdravnik dr. Matjaž Rožembergar je zapisal: menim, da je dr. Vrabič odtujil dokumentacijo, ko je opravljal izvedeniško mnenje, potrdila o odtujeni dokumentaciji pa ne najdem.
Na koncu so ugodili prošnji za pogojni odpust zaradi zdravljenja na podlagi odločbe komisije za pogojni odpust. Na prostost je prišel šele 30. aprila 2008 po treh četrtinah prestane kazni in se začel zdraviti v psihiatrični bolnišnici v Vojniku.

Leta 2010 se je odpravil na Švedsko, kjer je zaradi preprodaje drog prišel v zapor in bil nato premeščen v psihiatrično bolnišnico pri Stockholmu. Švedi so poslali poizvedbo o njegovem prejšnjem zdravljenju v psihiatrično bolnišnico v Vojniku, od koder jim je dr. Daniel Lajlar, pri katerem se je zdravil zaradi paranoidne shizofrenije, med drugim odpisal: »Po mojem glede njega ni vedno vse, kot je videti. Saj veste, kaj mislim!« Po besedah Lajlarja gre za to, da shizofrenija ni izgovor za vsa dejanja, posebno ne za kazniva. Zelo podrobno je treba izdelati izvedensko mnenje o krivdi oziroma bolezni. Kobale dodaja, da je bil na Švedskem zaradi tega zapisa obsojen na šest let zapora, kjer se mu je stanje spet poslabšalo in se je zdravil tudi v tamkajšnji bolnišnici. Lajlarja bo odškodninsko tožil in zahteval odvzem licence.
Okrožno sodišče v Mariboru je zdaj odločilo, da izvedeniško mnenje o Kobaletovem zdravstvenem stanju izdela Center za mentalno zdravje v Ljubljani.

Upravo za izvrševanje kazenskih sankcij smo vprašali, ali imajo dokument, v katerem Kobale s podpisom odklanja napotitev v bolnišnico, zakaj Podržaj kljub prošnjam ni prekinil izvajanja kazni ter zakaj obstajata dve verziji dokumenta dr. Bardutzkyjeve. Odgovorov niso dali, pač pa pripomnili, da bi bilo razkrivanje vsebine zdravstvene dokumentacije kršitev zakonov. Vso dokumentacijo naj bi imeli v trebanjskem zdravstvenem domu, pod katerega sodi zapor na Dobu.