Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jerovšek: Pahor si bo uničil obetavno politčno kariero

Deli na:

Referendumi so zelo pogosti, kadar oblast ne deluje, kadar ljudstvo ne zaupa oblasti, je v intervjuju za Demokracijo dejal ustavni pravnik Tone Jerovšek. Kadar taka oblast predlaga zakone, ki jih ljudstvo ne sprejema, nastajajo referendumi. Sam je za odprtje arhivov, da se razkrije, kako je nedemokratični sistem deloval.

Referendumi so zelo pogosti, kadar oblast ne deluje, kadar ljudstvo ne zaupa oblasti, je v intervjuju za Demokracijo dejal ustavni pravnik Tone Jerovšek. Kadar taka oblast predlaga zakone, ki jih ljudstvo ne sprejema, nastajajo referendumi. Sam je za odprtje arhivov, da se razkrije, kako je nedemokratični sistem deloval.

Veliko bi, kot pravi, pomenilo že, če vemo, kaj vse se je počenjalo. Odprtje arhivov je nujno zato, da se razkrije, kako je nedemokratični sistem deloval in se ohranjal na strahu. Pomembno je, da ljudje za te stvari vedo.

Jerovšek je o možnosti predčasnih volitev dejal, da jih ustava omogoča ob pripravljenosti DZ, da glasuje za tak sklep. Drugo je po njegovo vprašanje, ali imajo poslanci zaradi zagotovljene dobre službe voljo, da bi si jo predčasno ukinili. Na njih je odgovornost, da v stanju, v kakršnem Slovenija zdaj je, dobro premislijo, ali se bodo odločili za individualni interes ali za splošno dobro - družbeni interes. Ob takem načinu vladanja in takšnih razmerah bi bilo, kot meni, treba ukrepati.

O izvolitvi Branka Masleše za predsednika vrhovnega sodišča in Zdenka Fišerja za generalnega državnega tožilca je Jerovšek poudaril, da ga je presenetilo, da sta ob svojih preteklih napakah imela pogum kandidirati za tako mesto. Odločitve, ki jih bosta sprejemala, bodo, tudi ko bodo zakonite, obremenjene s preteklostjo. Sicer pa se morda, kot dodaja, izkažeta prav zaradi občutka krivde.

Jerovšek je glede obtožnice v zadevi Patria, v kateri se skuša v zgodbo vplesti prvaka opozicije Janeza Janšo, dejal, da "iz tega ne bo nič, dokazi, na katerih so gradili, se podirajo". Drugo je po njegovem vprašanje, kakšne cilje skušajo s temi obtožnimi predlogi doseči. Stvar vse preveč diši po političnih interesih in vse preveč sovpada s časom državnozborskih volitev vsake štiri leta, meni Jerovšek.

Kot je tudi poudaril, je bil prepričan, da bo predsednik vlade Pahor takoj po volitvah izpostavljen trovladju. In to se je na neki način tudi zgodilo. Osebno ocenjuje Pahorja kot poštenjaka. Po njegovih besedah nič ne vemo o tem, da bi se osebno okoriščal ali kaj podobnega, vendar je glede na to, da je dobil mandat za vodenje vlade, jasno, da je bil premalo odločno predsednik vlade. Dogaja se mu, da vsak minister dela po svoje, za svoje interese ali za svojo stranko. "Škoda, da si bo uničil politično kariero, ki je bila videti zelo obetavna", je še dejal Jerovšek.