Revija Reporter
Slovenija

Vrtovec o infekcijski kliniki Maribor: podražitev s 54 na 97 milijonov evrov

Reporter

25. okt. 2024 15:19 Osveženo: 15:22 / 25. 10. 2024

Deli na:

Poslanec NSi Jernej Vrtovec

NSi

Podražitev, zamude, aneksi. To je žalostna podoba naložb v zdravstvu pod vlado Roberta Goloba. Tako je poslanec Nove Slovenije Jernej Vrtovec začel predstavitev zahteve za sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ.

Za zdravstvo namenjamo vedno več sredstev, kljub temu pa zdravstvene storitve zaradi tega niso dostopnejše za bolnike. »Leta 2018 smo za zdravstvo namenili 3,8 milijarde evrov, danes je ta vsota že krepko prek 5 milijard. Čakalne vrste se niso skrajšale, storitve se niso izboljšale – tudi zato, ker vodenje investicij, nabav, javnih naročil poteka na »ustaljen« način,« je poudaril Vrtovec.

V javnosti so odmevala številna sporna razkritja in nepravilnosti pri vodenju pomembnih naložb v zdravstveno infrastrukturo. Gre za projekte v dveh največjih bolnišnicah, Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in v UKC Maribor, ter v Splošni bolnišnici Celje. Poleg tega prihaja do bistvenih zamud pri časovnih rokih izvedbe.

Nova Slovenija zato zahteva sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ. »Od odgovornih zahtevamo natančna pojasnila, dokumentacijo in jasne časovne zaveze,« je bil jasen Vrtovec.

Nova Slovenija bo predlagala, da KNJF Komisijo za preprečevanje korupcije in Računsko sodišče pozove k prednostni obravnavi oškodovanja javnih sredstev pri izvedbi nekaterih najbolj spornih investicijskih projektov v zdravstvu.

Predsednik KNJF in poslanec NSi Jernej Vrtovec je navedel nekaj naložb, ki izstopajo. V UKC Maribor za več kot eno leto zamuja nadgradnja onkološkega oddelka. »Zaradi zapletov pri gradnji bolnike z rakom zdravijo v nemogočih razmerah, sredi gradbišča, v hrupu in prahu ter prostorski stiski,« je bil nazoren Vrtovec. Ministrstvo za zdravje k odkupu stanovanj, ki je potreben za gradnjo, še ni pristopilo. Gradnja se bo zaradi neodzivnosti vodstva Urada za nadzor kakovosti in investicij v zdravstvu podražila za vsaj 700 tisoč evrov. Kot je dodal Vrtovec, bomo na nujni seji KNJF zahtevali natančne podatke o tem, kolikšna po podražitev projekta, kdo je za to odgovoren, od MZ pričakujemo jasno zavezo – kdaj bo investicija zaključena in kolikšna bo končna cena.

Drugi primer nesmotrne investicije je mariborska infekcijska klinika. »Vrednost projekta se je povečala iz 54 milijonov evrov na 97 milijonov evrov,« je navedel Vrtovec in nadaljeval: »Na seji KNJF želimo ugotoviti, zakaj je prišlo do zamude pri izvedbi projekta in dvakratne podražitve.«

V največji bolnišnici sta bili energetska sanacija in revitalizacija glavne stavbe skupaj ocenjeni na okoli 107 milijonov evrov. Takratni minister za zdravje dr. Bešič Loredan je konec leta 2022 dejal, da bomo imeli konec leta 2025 v celoti prenovljeno glavno stavbo UKC in začrtane tudi projekte za vse stavbe okoli. Ta napoved se je izkazala za netočno. Dela potekajo zgolj na eni osmini objekta, bolniki so razseljeni, zamuja gradnja novega povezovalnega tunela do glavne stavbe UKC Ljubljana. Prenova se bo zavlekla za šest mesecev. Stroški zaradi zamud rastejo, nastajajo aneksi, ki projekt dražijo.

Da je prišlo do oškodovanja javnih sredstev, ni izključeno niti pri celjskem urgentnem centru.

Komisiji za nadzor javnih financ predlagajo, da po končani razpravi sprejme naslednja sklepa:

1. Glede na navedena dejstva, ki kažejo na zamude in podražitve pri gradnji vseh investicijskih projektov v zdravstvu Komisija za nadzor javnih financ poziva Ministrstvo za zdravje, da nemudoma nadaljuje začrtane investicije.

2. Komisija za nadzor javnih financ poziva Komisijo za preprečevanje korupcije in Računsko sodišče, da prednostno obravnava oškodovanje javnih sredstev pri investicijah v zdravstvu.

»Investicijski cikel se ne vodi smotrno in ne pravilno, prihaja do zamud,« je še dodal Vrtovec in sklenil, da bo KNJF k odgovornosti pozvala ministrico za zdravje ter uradnike na uradu za investicije v zdravstvu.