Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jerajeva bi rada preiskovala Jankovića

Deli na:

Po dosedanjih zaslišanjih prič na parlamentarni preiskovalni komisiji, ki preiskuje gradbene posle v Ljubljani, obstaja sum, da ljubljanski župan Zoran Janković zlorablja svoj položaj, pravi predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS). Na komisiji bo zato predlagala, da se Jankoviću spremeni dosedanji status priče v status preiskovanca.

Po dosedanjih zaslišanjih prič na parlamentarni preiskovalni komisiji, ki preiskuje gradbene posle v Ljubljani, obstaja sum, da ljubljanski župan Zoran Janković zlorablja svoj položaj, pravi predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS). Na komisiji bo zato predlagala, da se Jankoviću spremeni dosedanji status priče v status preiskovanca.

Kot je v izjavi za javnost pojasnila Jerajeva, bodo Jankoviću status verjetno spremenili na naslednji seji komisije, ki bo v začetku junija. Župan po njenih besedah zlorablja svoj položaj na ta način, da bo parcelam ob počivališču Barje v Ljubljani, katerih lastnik je podjetje Electa holding, spremenil namembnost, jih uredil in jim s tem povečal vrednost.

Na parcelah ob počivališču Barje je po njenih navedbah trenutno možno graditi le zdravstvene ali šolske objekte univerze, s spremembo prostorskih načrtov na Mestni občini Ljubljana (MOL) pa bo na tem območju možno graditi stanovanja. Že sedaj, kot poudarja Jerajeva, poteka komunalna ureditev tega območja, predvideva pa se tudi nova cestna infrastruktura s priključkom na avtocesto in dvema krožiščema.

"S tako ureditvijo se tem parcelam bistveno povečuje vrednost," ocenjuje Jerajeva. Direktor podjetja Elca holding je županov sin Damijan Janković, ki svojemu očetu še ni izplačal kupnine za prodano podjetje. Po besedah Jerajeve bi lahko tako s povečano vrednostjo omenjenih zemljišč Zoran Janković dobil omenjeno kupnino.

Ker v zaslišanjih niti načelnik oddelka za urejanje prostora MOL Miran Gajšek niti Damijan Janković nista mogla povedati, kdo je predlagal tako spremembo namembnosti omenjenih parcel, bodo na komisiji zaprosili še za vpogled v morebitne pripombe k spremembi, iz katerih bi bilo to razvidno, je še pojasnila Jerajeva.

Na vprašanje, kaj pomeni, da bo Zoran Janković sedaj preiskovanec komisije, je odgovorila, da želijo dokazati, "da je izkoristil svoj politični položaj za svoj zasebni interes".

Namen preiskovalne komisije je ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi investicij ter drugih primerljivih poslov, financiranih s sredstvi iz državnega proračuna ali proračuna Mestne občine Ljubljana. Najprej se bodo, kot pojasnjuje Jerajeva, osredotočili na ljubljansko občino in morda izdelali delno poročilo za ta sklop. Pred sredino sejo, kjer so zaslišali Gajška in Damijana Jankovića, so na vprašanja pred komisijo sicer odgovarjali tudi podjetniki, ki so v zadnjih letih občini izplačali donacije, in župan Zoran Janković.