901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jelko Kacin si na otoku Krku gradi razkošno poletno rezidenco

Deli na:
Jelko Kacin si na otoku Krku gradi razkošno poletno rezidenco

Foto: Arhiv Reporterja

Slovenski veleposlanik pri zvezi Nato v Bruslju Jelko Kacin zaključuje gradnjo prestižne hiše v kraju Klimno na otoku Krku - Del velikih plač od dveh poslanskih mandatov v Evropskem parlamentu bo očitno pretopil v mediteransko udobje na Hrvaškem.

Kacin, od lani veleposlanik in stalni predstavnik Slovenije pri zavezništvu Nato v Bruslju, si v kraju Klimno na vzhodni obali otoka Krka nasproti Crikvenice zida pravo razkošno vilo, kjer bo lahko preživljal mediteranski oddih od napornega dela v Bruslju. Po besedah naših virov hišo pospešeno gradijo, saj velja na obmorskih območjih na Hrvaškem gradbena sezona le do 15. junija, potem pa morajo dela do zaključka turistične sezone ustaviti, da ne bi motili turistov. Očitno tudi zato na Kacinovi hiši delavci garajo še ob nedeljah.

V Klimnu ima veleposlanik tudi stanovanje, kjer preživlja počitnice in se pripravlja na selitev v svojo poletno rezidenco. Na veleposlaniško mesto pri Natu je bil na predlog Cerarjeve vlade imenovan lani po dolgi politični karieri, v kateri je bil minister za informiranje, obrambni minister, poslanec državnega zbora, predsednik LDS in dva mandata poslanec Evropskega parlamenta izvoljen na listi LDS.

Med desetletnim poslanskim obdobjem v Evropskem parlamentu je imel zavidljivo plačo, od leta 2009 namreč vsi evroposlanci prejemajo slabih osem tisoč evrov bruto plače, ki je obdavčena s posebnim, relativno nizkim davkom, tako da jim ostane 6.200 evrov neto. Seveda to niso edini prihodki, za vsak dan, ko so na uradnih dolžnostih v Bruslju, poslancem med drugim pripada še 300 evrov dnevnice, tako da skupna vsota hitro naraste na deset tisoč evrov. Od 63. leta starosti bo Kacin upravičen do »evropske« starostne pokojnine, ki znaša 3,5 odstotka plače za vsako polno leto opravljanja mandata, v njegovem primeru bo to okoli 2.100 evrov neto. Glede na svojo starost jo bo začel prejemati čez dobri dve leti, v to pa seveda ni všteta pokojnina, ki jo bo po upokojitvi prejemal na podlagi slovenske zakonodaje. 

Kacinova parcela v Klimnu je velika okoli tisoč kvadratnih metrov, glede na tržno ceno tamkajšnjih gradbenih parcel (okoli 150 evrov za kvadrati meter) je torej samo vrednost parcele okoli 150 tisoč evrov. Pred tremi leti, ko tam še ni bilo gradbišča, so pa tedanjega evropskega poslanca pogosto videvali na zaraščeni parceli in okoli nje, je za Reporter zatrdil, da tam nima nobenega zemljišča. Čisto mogoče, da formalno to drži, ker je nepremičnina lahko vpisana na enega od njegovih dveh sinov.

Plavanje si sicer veleposlanik lahko privošči tudi v večjem bazenu ob svoji razkošni 331 kvadratnih metrov veliki hiši v Spodnji Besnici pri Kranju, kjer je poleg njega polovična lastnica nepremičnine žena Andreja Pisovec Kacin.