Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jelinčič proti pooblaščenki

Deli na:

Zaradi objave sodb z vsemi osebnimi podatki na spletni strani informacijskega pooblaščenca so v poslanski skupini SNS podali prijavo zoper informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar, je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. V nasprotnem primeru bo PS SNS zoper pooblaščenko vložila ovadbo zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, je dodal.

Zaradi objave sodb z vsemi osebnimi podatki na spletni strani informacijskega pooblaščenca so v poslanski skupini SNS podali prijavo zoper informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar, je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. V nasprotnem primeru bo PS SNS zoper pooblaščenko vložila ovadbo zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, je dodal.

Jelinčič je na novinarski konferenci tudi dejal, da je "dejstvo, da Pirc Musarjeva laže". Kot je pojasnil, je informacijska pooblaščenka v medijih trdila, da zoper njega ni sprožila postopka. Po besedah predsednika SNS pa je Pirc Musarjeva v dokumentu, ki mu ga je poslala, zapisala, da je po uradni dolžnosti sprožila postopek zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov. "To je dokaz, da se je Pirc Musarjeva zlagala in zavajala javnost," je dodal.

Predsednik SNS je prepričan, da Pirc Musarjeva, "kot kaže, dela, kot ji veleva vladajoča koalicija" in da "mora na vsak način ščititi t.i. izbrisane". Pri tem se po Jelinčičevo Pirc Musarjeva "poslužuje vseh, tudi nezakonitih sredstev". Kot je pojasnil, ne more verjeti, da Pirc Musarjeva ne ve, kaj piše v pooblaščenkinem dopisu njemu, saj je pod dopis podpisana sama.

"Ne vem, kako imamo lahko tako pooblaščenko za varovanje osebnih podatkov, ki mirno laže," je dejal. Pirc Musarjeva, "ki mene obdolžuje, da sem zlorabljal osebne podatke, bi morala vedeti, da so na spletni strani vrhovnega sodišča objavljeni seznami vseh glavnih obravnav v Sloveniji", je poudaril.

Pri tem je Jelinčič pojasnil, da so tu navedeni tudi drugi podatki, kot so med drugim datum in ura obravnave, kdo je sodnik, opravilna številka, zadeva, tožeče stranke in tožene stranke. Tudi pri odločbah ustavnega sodišča so navedeni podatki o pobudniku, kje stanuje itn., je dodal.

Predsednik SNS je poudaril, da so sodbe vrhovnega in upravnega sodišča glede tožb novinarjev zoper Pirc Musarjevo "v kompletu objavljene na njenih spletnih straneh - z vsemi točnimi podatki vpletenih". Ker se pooblaščenka ne drži zakonodaje, so v PS SNS prijavili Pirc Musarjevo njej sami, je dodal: "Da sama proti sebi sproži postopek, ki je enak tistemu, ki ga je sprožila proti meni."

Pooblaščenko so tudi pozvali, naj javnosti posreduje pisno pojasnilo, na kakšen način oz. od koga je prejela sodbo vrhovnega in upravnega sodišča, ki so objavljene na njeni spletni strani. "Naj sama pove, kako si je sama sebi dovolila, da si objavi vse, kar je v zvezi z določenimi zadevami glede na to, da na splošno prepoveduje objavljanje," je poudaril in dodal, da je s tem razkrila osebne podatke udeležencev postopkov.

Jelinčič Pirc Musarjevo tudi sprašuje, kdo je vložil prijavo zoper njega. Kot je dodal, je pooblaščenka dejala, da gre pri tem za varovanje osebnih podatkov. "Kako pa lahko potem ona od mene zahteva, da jim povem, kje sem jaz dobil razne podatke," se je še vprašal in zatrdil, da gre tudi pri tem za varovanje osebnih podatkov.

Po mnenju predsednika SNS se je pooblaščenka "zapletla v čudne zadeve, ki ji jih bodo seveda pomagali odplesti gospodje in gospe iz koalicije. Tisti, ki so jim t.i. izbrisani bolj pomembni od kogar koli drugega". Ob tem je zatrdil, da nekateri t.i. izbrisani, ko dobijo denar, spet odidejo iz Slovenije.

V PS SNS jih "zelo zanima, kako bo reagirala na našo prijavo zaradi suma nezakonite obdelave podatkov, ki jih je izvajala ona sama". Dodal je, da je nevestno delo kaznivo dejanje, ki se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.

"Zanima me, ali bo pooblaščenka sprožila postopek zoper samo sebe ali bo zaradi nevestnega dela podala odstopno izjavo ali pa bo pustila, da jo bo sodišče mogoče kaznovalo tudi z zaporom do enega leta," je dejal. Obenem je ocenil, da "tudi če bi bila Pirc Musarjeva zaprta za eno leto, jo bo verjetno, glede na koalicijsko stanje, mesto pooblaščenke zagotovo čakalo".

Kot je znano, so iz SNS v ponedeljek sporočili, da je informacijska pooblaščenka sprožila postopek zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov proti poslancu in predsedniku SNS Jelinčiču, ker naj bi na seji DZ nezakonito obdeloval osebne podatke prejemnice odškodnine zaradi izbrisa iz registra stalnega prebivalstva. Pooblaščenka pa je predsednika SNS v ponedeljek med drugim javno pozvala, naj navede vir, preko katerega je bila konkretna sodba z vsemi osebnimi podatki javno dostopna.

Pirc Musarjeva je za STA povedala, da bo prijavo PS SNS zoper njo komentirala takrat, ko jo bo prejela.