boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jelinčič: Predčasne volitve bi koristile samo Danilu Türku

Deli na:

Odločitev DeSUS o izstopu iz koalicije je bila dolgo napovedovana, zato je bil skrajni čas, da jo uresničijo. Sicer bi bili še bolj neresni, kot so že, izstop DeSUS komentira predsednik SNS Zmago Jelinčič. A po njegovem prepričanju ta odločitev ne bo spremenila ničesar.

Odločitev DeSUS o izstopu iz koalicije je bila dolgo napovedovana, zato je bil skrajni čas, da jo uresničijo. Sicer bi bili še bolj neresni, kot so že, izstop DeSUS komentira predsednik SNS Zmago Jelinčič. A po njegovem prepričanju ta odločitev ne bo spremenila ničesar.

Glasove, ki jih DeSUS (pogojno) ne bo več dajal vladi, bo po prepričanju Jelinčiča zagotovila SLS, kar je počela že ves čas poleg dveh nepovezanih poslancev, ki sta pred časom izstopila iz DeSUS. "Tu za delovanje koalicije ni nobenega strahu," pravi Jelinčič.

Po prepričanju prvaka SNS tudi ni strahu, da bi se zgodile predčasne volitve: "Predčasne volitve v tem trenutku nikomur ne koristijo. Edini, ki bi mu koristile, je predsednik republike Danilo Türk, ki bi mu ustrezalo, da bi imeli ene volitve letos, druge pa šele prihodnje leto."

"Koalicija bo še naprej delovala, Pahor bo ostal in obstal, volitve pa bomo imeli prihodnje leto. Vprašanje je le še, ali bodo v začetku ali na koncu počitnic," še dodaja Jelinčič.

Da bi sedanje dogajanje imelo kakršen koli vpliv na izid naslednjih parlamentarnih volitev, pa je po mnenju Jelinčiča malo možnosti. Slovenski volivci imajo namreč kratek zgodovinski spomin, je dejal.

Rezman: Pričakovan odhod

Odločitev o tem, da DeSUS izstopi iz koalicije je "seveda pričakovana", je za STA dejal nepovezani poslanec Vili Rezman. O tem, kako bo v prihodnje potekalo delo v državnem zboru in na vladi, pa je "tisti, ki ključno odloča" po Rezmanovih besedah predsednik vlade Borut Pahor.

Drugi na to tudi nimajo nobenega vpliva, je namreč pojasnil Rezman, sicer nekdaj poslanec DeSUS. Kaj bo ponudil Pahor "pa ta trenutek ne vemo," je še dejal.

Rezman je pojasnil, da skupina nepovezanih poslancev že doslej z DeSUS "ni imela kakšnega posebnega sodelovanja". Hkrati je Rezman prepričan, da je vlada v težavah že dlje časa, torej ne glede na to, kakšna bi bila današnja odločitev sveta DeSUS.

Žerjave: Očitno gre za razpad koalicije

Gre za formaliziranje napovedi izstopa, ki jih je DeSUS napovedoval nekajkrat v tem mandatu, očitno pa tudi za formalen razpad koalicije, predsednik opozicijske SLS Radovan Žerjav komentira sklep sveta DeSUS, da stranka zapusti vladno koalicijo.

V SLS po Žerjavovih besedah menijo, da so predčasne volitve edina rešitev, kar je Žerjav tudi predlagal predsedniku vlade Borutu Pahorju, ko sta se pogovarjala o tem, kaj po 5. juniju. Na takšen način bi namreč Slovenija najhitreje dobila vlado, ki bo imela zaupanje in podporo pri ljudeh, kar je ključno pri sprejemanju vseh odločitev, pojasnjuje Žerjav.