reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jelinčič o Kučanovih prejemkih

Deli na:

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič v pismu premiera Boruta Pahorja sprašuje, kolikšna sredstva so bila izplačana Milanu Kučanu po poteku petih let od prenehanja njegove funkcije predsednika republike, torej od 22. decembra 2007. Ob tem ga zanima, ali morda vlada Kučanu še zagotavlja tudi vse ostale ugodnosti kot bivšemu predsedniku.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič v pismu premiera Boruta Pahorja sprašuje, kolikšna sredstva so bila izplačana Milanu Kučanu po poteku petih let od prenehanja njegove funkcije predsednika republike, torej od 22. decembra 2007. Ob tem ga zanima, ali morda vlada Kučanu še zagotavlja tudi vse ostale ugodnosti kot bivšemu predsedniku.

"Po poročanju medijev smo davkoplačevalci nekdanjemu predsedniku republike Milanu Kučanu v petih letih po prenehanju mandata predsednika republike plačali 1.023.729,38 evra. V ta znesek ni všteto varovanje bivšega predsednika, katerih sredstva so zagotovljena posebej. Bivši predsednik republike poleg zakonsko nudenih bonitet prejema tudi mesečni prejemek v višini 80 odstotkov plače aktualnega predsednika republike, kar znaša 55.767,60 evra letno," je v poslanskem vprašanju, naslovljenem na premiera, zapisal Jelinčič.

Glede na določila zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike je čas, v katerem je bil bivši predsednik Milan Kučan deležen številnih pregrešno dragih ugodnosti po Jelinčičevih besedah že potekel, in sicer z dnem 22. december 2007. V 21. členu zgoraj navedenega zakona je namreč določen absolutni rok za prejem in koriščenje bonitet v dolžini petih let, je pojasnil.

"Vlado zato sprašujem, kolikšna sredstva so bila izplačana gospodu Kučanu po poteku petih let od prenehanja njegove funkcije predsednika republike, torej od dne 22. december 2007 dalje? Ali morda vlada gospodu Kučanu po preteku navedenega datuma še zagotavlja tudi vse ostale ugodnosti kot bivšemu predsedniku, na primer varovanje? Ali se vlada zaveda, da je kakršno koli izplačilo gospodu Kučanu po preteku zgoraj navedenega roka nezakonito in podvrženo zahtevi za njegovo vrnitev, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi," je zapisal vodja poslanske skupine SNS.

V 21. členu zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike je med drugim zapisano, da ima predsednik republike, ki mu je prenehala funkcija, pravico do pisarniškega prostora, svetovalca in delavca, ki opravlja administrativne in tehnične naloge, ter uporabe službenega vozila z voznikom za čas, kolikor je opravljal funkcijo predsednika republike, vendar največ pet let.

Poleg tega je še navedeno. da ima predsednik republike, ki mu je prenehala funkcija, pravico do varovanja eno leto po prenehanju opravljanja funkcije. "Če obstajajo razlogi za podaljšanje, lahko policija v soglasju s predsednikom republike, ki mu je prenehala funkcija, varovanje podaljša. Obseg varovanja se določi v skladu z varnostno oceno," še določa zakon.