Revija Reporter
Slovenija

Jelinčič Janši predlaga vrnitev Aleksandre Pivec za kmetijsko ministrico, toda Jože Podgoršek noče odstopiti

Igor Kršinar

30. dec. 2020 6:00

Deli na:

Aleksandra Pivec si trenutno na družbenih omrežjih nabira podporo za ustanovitev nove stranke.

Facebook

Po izstopu Desusa iz vlade še vedno ni odstopil kmetijski minister Jože Podgoršek, čeprav je to na željo premierja Janeza Janše že storil minister za zdravje Tomaž Gantar. Po statutu Desusa mora v primeru izstopa stranke iz koalicije minister odstopiti, sicer mu grozi izključitev iz stranke.

Zaradi zdravstvene krize pa je svet stranke ministroma izjemoma dovolil, da ostaneta v vladi, dokler to želi predsednik vlade. S tem so se želeli izogniti Janševim očitkom, da Gantar zapušča položaj sredi hude epidemije. Toda dogovorjeno je bilo, da oba ministra odideta skupaj, a Podgoršek je ostal. Če bo še dolgo vztrajal, ga naj bi izključili iz stranke.

Premier Janša pa naj bi že imel njegovo zamenjavo, če se bo poslovil. Prvak SNS Zmago Jelinčič mu je namreč predlagal vrnitev Aleksandre Pivec na ta položaj. To bi bilo v tudi v Janševem interesu, saj Pivčeva pripravlja ustanovitev zavezniške stranke, ki bo nagovarjala podeželje.

Z vrnitvijo Pivčeve bi Janša utrdil tudi zavezništvo z Jelinčičem, ki je njegov podpornik zunaj koalicije. Prvak SNS je zainteresiran za vstop v Janševo vlado po volitvah, zdaj pa to nima smisla, saj so podpisali sporazum o sodelovanju, po katerem bodo podpirali vse dobre projekte in predlagali svoje rešitve.

Jelinčič je prepričan, da bo vlada zdržala do konca mandata, »Karl Erjavec pa se bo še enkrat osmešil, zato je najbolje, da začne delati puloverje, namesto jelenčkov pa da gor rjavčke.«

Po drugi strani pa bi bila Pivčeva težko izvoljena za ministrico (nasprotuje ji tudi Polnar, ki še vedno podpira Janševo vlado), razen, če bi jo premier ponudil v paketu z novim ministrom za zdravje, na vse skupaj pa bi vezal zaupnico vladi.

Glede na to, da ima koalicija SDS, NSI in SMC skupaj 41 glasov, bi nujno potreboval še vse tri poslance SNS in oba poslanca narodnih manjšin (brez Polnarja), sicer bi se Slovenija lahko znašla na predčasnih volitvah, na katerih pa bi skorajda zanesljivo izginila SMC.

V tem primeru bi tudi v koaliciji KUL premislili, ali se jim še splača vztrajati pri prehodni vladi do rednih volitev. Kot je znano, so vložitev konstruktivne nezaupnice preložili na naslednji teden, po novem letu, medtem pa naj bi stekli pogovori z SMC o morebitni podpori Erjavcu.

Potem ko bo koalicija KUL vložila konstruktivno nezaupnico, mora državni zbor o njej razpravljati najprej v dveh in najpozneje v sedmih dneh. Če bo Erjavec potrjen za mandatarja, lahko novo vlado pričakujemo še isti mesec.

Ena njenih prvih potez naj bi bila, kot smo slišali, odprava policijske ure in omejitve na občine, ki ju strokovna skupina za covid-19, kot je znano, sploh ni predlagala. Za novega vodjo strokovne skupine pa naj bi povabili vodilnega epidemiologa Maria Fafangela, ki je odstopil prav zaradi tega, ker Janševa vlada ne upošteva mnenja strokovne skupine.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24