mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jelinčič: Hrvaška prejudicira mejo

Deli na:

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič v pisnem poslanskem vprašanju trdi, da Hrvaška v 23. aprila sprejetem zakonu o morskem ribolovu prejudicira mejo. Vlado sprašuje, ali to pomeni, da Hrvaška že odstopa od arbitražnega sporazuma, ki pogodbenici zavezuje, da se vzdržita vseh dejanj ali izjav, ki bi lahko zaostrile spor med državama.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič v pisnem poslanskem vprašanju trdi, da Hrvaška v 23. aprila sprejetem zakonu o morskem ribolovu prejudicira mejo. Vlado sprašuje, ali to pomeni, da Hrvaška že odstopa od arbitražnega sporazuma, ki pogodbenici zavezuje, da se vzdržita vseh dejanj ali izjav, ki bi lahko zaostrile spor med državama.

Jelinčič navaja, da je zakon o morskem ribolovu, ki ga je hrvaški sabor sprejel 23. aprila, v 7. členu znova zapisal, da je "ribolovno morje morski prostor, kjer ima Republika Hrvaška suverenost oz. suverene pravice in jurisdikcijo v skladu z mednarodnim pravom in je sestavljeno iz notranjega ribolovnega morja in zunanjega ribolovnega morja, ki obsega območje hrvaških ozemeljskih voda in zaščitne ekološko-ribolovne cone oziroma gospodarski pas, ko bo sabor razglasil tudi ostale vsebine izključne gospodarske cone."

Obenem navedeni zakon v 114. členu do sprejema novih predpisov ohranja v veljavi "tudi določene, za Slovenijo izredno sporne, podzakonske akte". Jelinčič med njimi navaja pravilnik o mejah v ribolovnem morju iz decembra 2005.

V odgovor na ta pravilnik je sicer Slovenija takrat protestirala z diplomatsko noto, leta 2006 pa je sprejela uredbo o določitvi slovenskega ribolovnega območja na morju, ki med drugim obsega ves Piranski zaliv.

V omenjenem hrvaškem pravilniku je takrat Hrvaška na novo določila meje svojega morskega ribolovnega območja in ribolovnemu območju hrvaškega morja uradno priključil zaščitno ekološko-ribolovno cono (ERC), ki razen za članice EU velja od oktobra 2004. Hrvaška je s tem meje svojega ribiškega območja razširila do sredinske črte Jadrana oziroma epikontinentalne meje, v Piranskem zalivu pa do njegove sredine.


Jelinčič še poudarja, da v veljavi ostaja tudi pravilnik o dnevniku o ulovu, poročilu o ulovu in dostavi podatkov o gospodarskem ribolovu na morju iz leta 2007, kateremu je priložena tudi karta z vrisano morsko mejo.

Jelinčič sprašuje, zakaj Hrvaška "z novimi zakoni ohranja veljavnost za Slovenijo spornih določil o meji, če ne bodo imeli nikakršnega vpliva na določitev meje med državama". Sprašuje tudi, ali drži zapisano v arbitražnem sporazumu, da bodo vsi po 25. juniju 1991 sprejeti akti veljali za nerelevantne.

Vlado še sprašuje, ali omenjeno pomeni, da Hrvaška že odstopa od arbitražnega sporazuma in ali sta se premiera Slovenije in Hrvaške Borut Pahor in Jadranka Kosor "morda že tiho dogovorila o tem, da bo čez nekaj časa en ali drug izstopil iz sporazuma in se bosta kar sama tiho dogovorila o meji".