profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Je županu MO MS Aleksandru Jevšku šerif Srečko Đurov zrušil koalicijo?

Deli na:
Je županu MO MS Aleksandru Jevšku šerif Srečko Đurov zrušil koalicijo?

Foto: Marko Pigac

Po zadnji seji Komisije za mandatna vprašanja,volitve in imenovanja Mestne občine Murska Sobota lahko zapišemo, da ni več nič tako, kot je bilo pred dvema letoma, ko je po volilni zmagi v občinskem parlamentu zavladala koalicija levih strank SD, SMC, ZL in Desusa, na županski tron pa se je usedel partijski izbranec SD Aleksander Jevšek. Sledila je »deratizacija« uslužbencev v občinski upravi, naklonjenih prejšnjemu županu Antonu Štihcu, ki jo je uspešno izvedel na novo imenovani direktor občinske uprave, partijski aparatčik SD Srečko Đurov (na fotografiji).

Oblast je slast, zakaj bi si jo delili s tistimi, ki so jim z »izdajo« pomagali priti do nje! To je v naslednjih mesecih občutila tudi občinska svetnica SLS Jasmina Opec Vöröš, ko ji je Aleksander Jevšek odvzel podžupansko funkcijo, ki si jo je zaslužila kot »nagrado« za podporo v drugem krogu županskih volitev. Enaka usoda je doletela Draga Šiftarja, nekoč v SDS, ki so ga zrušili z mesta direktorja javnega podjetja Komunala.

Režiser vsega tega je Jevškov šerif Srečko Đurov, ki mu je župan prepustil vladarsko žezlo v občini, sam pa se zadovoljil z udeležbami na različnih slavjih in odprtjih, kjer se je s širokim nasmeškom nastavljal kameram in fotoaparatom. Po koncu »deratizacije« v občinski upravi, prepričani smo, da jih bo (Jevška in Đurova) zabolela glava, ko bo v primeru nekdanje uslužbenke Sabine Gutalj svoje opravilo delovno sodišče, se je Đurov lotil kadrovske higiene tudi v občinskih javnih podjetjih, zavodih in drugih ustanovah. Za vse je imel seveda kritje v komisiji za volitve, imenovanja in administrativne zadeve (KVIAZ), kjer je naveza oblastne koalicije delovala izjemno dobro, saj je vsaka od strank dobila to, kar si je zaželela.

Đurov, za katerega krožijo govorice, da je glede arogantnega in samopašnega odnosa do podrejenih stokrat hujši od predhodnika na tem delovnem mestu, se ne ustavi pred ničemer, ker, tako župan Aleksander Jevšek, »ima vsa moja pooblastila«.  Zato si drzne na sejah občinskega sveta vlagati proceduralne pripombe, čeprav jih kot uslužbenec ne more in ne sme; zato si upa na posvetu o problemih oskrbe s pitno vodo sistema B pomurskega vodovoda k fizičnemu obračunu izzvati direktorja podjetja Vodovod sistem B Danijela Kalamarja; na sejah si dovoli krojiti odločanje članov kviaza. In če mu ni po volji, ga kar ovadi Štefančevi KPK zaradi suma koruptivnega ravnanja (primer svetnice Leje Friškič, Desus). Seveda kot partijski aparatčik SD upošteva edini cilj – popolno prevlado njenih kadrov na ključnih položajih.

Toda Đurovu se je zalomilo, ker je s šerifovanjem zrušil prevlado oblastne koalicije v devetčlanskem občinskem kviazu. Najprej sta mu hrbet obrnili svetnici SLS Jasmina Opec Vöröš in Lea Friškič Desus, kar sta na zadnji seji kviaza odrekli soglasje Brigiti Perhavec (SD) kot kandidatki za direktorico Javnega zavoda za kulturo, turizem in šport. Perhavčeva je kot svetnica SD tudi članica kviaza in je brez zadržkov dvignila roko v podporo sebi, kar pa se Đurovu ni zdelo sporno. Čeprav se je glasovanje končalo z neodločenimi štiri proti štiri, je Đurov od predsednika kviaza dr. Mitje Slavinca (SMC) vseeno zahteval, da Perhavčevi izda soglasje, kar pa je ta zavrnil. Tako je v vodo padlo še nekaj soglasij koalicijsko usklajenih kandidatov za direktorje javnih zavodov. Đurov pa je z liderjem lokalne SD Goranom Miloševićem, bratom zaradi sprejemanja podkupnin bolj razvpitega zdravnika Zorana Miloševića, poparjen zapustil sejo.

Sledilo je občinsko oziroma Đurovo maščevanje dr. Mitji Slavincu. Ta je namreč že dolga leta predsednik Pomurske izobraževalne fundacije (PIF), ki še z nekaterimi pomurskimi občinami štipendira študente dodiplomskega in podiplomskega študija. Trinajst let sta tako soboška mestna občina in Slavinčeveva fundacija podeljevala zlate štipendije soboškim študentom. Lani so jih podelili 82, za kar so v proračuni MO Murska Sobota zagotovili dobrih 200 tisoč evrov, za vse drugo pa so poskrbeli v fundaciji. Te dni je MO MS objavila razpis za štipendije v šolskem letu 2016/17.

Nič več skupaj z Slavinčevo fundacijo in nič več za zlate štipendije, temveč za štipendije za nadarjene študente. Da lahko v tem grmu tiči zajec oziroma Srečko Đurov, nam je dal vedeti tudi dr. Mitja Slavinec, predsednik pomurske fundacije. Mi pa dodajmo, da kroži kopica informacij o tem, da se v Murski Soboti napoveduje »konec ljubezni« med oblastnima SD in SMC. Kaj bo o tem rekel Aleksander Jevšek, ki bolj poredko zavije v svojo župansko pisarno, v kateri kraljuje Srečko Đurov?