Revija Reporter
Slovenija

Je Urška Bačovnik Janša vedela, kako grozljive stvari se dogajajo v domovih za starejše?

Igor Kršinar
62 7.992

13. jul. 2024 6:00 Osveženo: 6:52 / 13. 7. 2024

Deli na:

Urška Bačovnik Janša - kaj je vedela o dogajanju v DOS-ih leta 2020?

Bobo

Na začetku epidemije kovida je Urška Bačovnik Janša, žena premierja Janeza Janše, pozivala ljudi, naj ostarele svojce vzamejo k sebi domov. Je vedela, kaj se dogaja v domovih starejših občanov?

Zastavlja se vprašanje, koliko sta bila spomladi 2020 o dogajanju v domovih za starejše občane obveščena takratni premier Janez Janša in njegova žena, zdravnica Urška Bačovnik Janša.

Slednja je 28. marca 2020, kmalu po izbruhu prvega vala epidemije, na tviterju svetovala: »Če imate svoje bližnje v domovih za starejše, ste trenutno doma in bi lahko skrbeli zanje, vzemite jih predhodno domov. Tako boste najbolj poskrbeli za njihovo zdravje, razbremenili zaposlene in zmanjšali širjenje okužbe na najbolj kritičnih mestih.«

Njen mož se je kot predsednik vlade naslednji dan na tiskovni konferenci distanciral od te izjave, češ da je v domovih poskrbljeno za varno bivanje vseh oskrbovancev. A kot vidimo, očitno ni bilo.

Ministrstva brez pravega odgovora

Na ministrstvi za zdravje ter za delo, družino in socialne zadeve smo naslovili vprašanje, ali so raziskali okoliščine, zakaj je bil v času epidemije kovida v slovenskih domovih starejših občanov najvišji delež umrlih, ali so pri obravnavi bolnih starostnikov ugotovili kakršnekoli nepravilnosti.

Z ministrstva za delo in socialo so naše vprašanje preusmerili na novo ministrstvo za solidarno prihodnost, kjer so nam odgovorili, da niso pristojni za nadzor nad predmetnim področjem: »Za nadzor v delu zdravstvene dejavnosti so pristojni ministrstvo za zdravje, inšpektorat za zdravstvo, Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije oziroma Zdravniška zbornica Slovenije (odvisno od vsebine nadzora) oziroma socialna inšpekcija v primeru dvoma o pravilnosti zagotavljanja osnovne ali socialne oskrbe. Ministrstvo za solidarno prihodnost od navedenih ni bilo seznanjeno z morebitnimi ugotovljenimi nepravilnostmi.«

Tudi z ministrstva za zdravje so nam sporočili, da okoliščin smrti starostnikov v DSO v času epidemije niso raziskovali.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24