pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Je prioriteta vlade dobiček turističnih agencij ali varnost Slovencev?

Deli na:

"Pohlep turističnih agencij je resno ogrozil varnost številnih Slovenk in Slovencev," pišeta poslanca SDS Milenko Ziherl in Jožef Jerovšek. Vlado in zunanjega ministra Samuela Žbogarja sprašujeta, zakaj sta tako pozno ukrepala ob kaosu v Egiptu in dovoljujeta potovanje slovenskih državljanov v to nemirno državo. V pisnem poslanskem vprašanju ju tudi zanima, kdaj nameravata to državo razglasiti za nemirno območje.

"Pohlep turističnih agencij je resno ogrozil varnost številnih Slovenk in Slovencev," pišeta poslanca SDS Milenko Ziherl in Jožef Jerovšek. Vlado in zunanjega ministra Samuela Žbogarja sprašujeta, zakaj sta tako pozno ukrepala ob kaosu v Egiptu in dovoljujeta potovanje slovenskih državljanov v to nemirno državo. V pisnem poslanskem vprašanju ju tudi zanima, kdaj nameravata to državo razglasiti za nemirno območje.

Kot sta zapisala poslanca, vlade večine držav pozivajo svoje državljane, da zapustijo Egipt, in celo organizirajo dodatna letala, da rešijo svoje državljane iz kaosa na kairskem letališču. Slovensko ministrstvo pa samo odsvetuje vsa nenujna potovanja v to nemirno državo in tako so še v soboto v egiptovski letovišči Šarm el Šejk in Hurada poletela letala Adrie Airways.

"Pohlep turističnih agencij je resno ogrozil varnost številnih Slovenk in Slovencev, čeprav so jih v oglasih polna usta zagotovil, da je varnost turistov na prvem mestu," pišeta Ziherl in Jerovšek, ki se zato sprašujeta, kaj je za vlado večja prioriteta: dobiček turističnih agencij ali varnost Slovenk in Slovencev? Če bi vlada pravočasno prepovedala polete v Egipt, ne bi bile potrebne kasnejše akcije evakuacije iz Egipta, menita poslanca SDS.

Ziherla in Jerovška tudi zanima, zakaj se zunanje ministrstvo in celotna koalicija branita "pravilnih, koristnih in državotvornih predlogov opozicije, ki gredo v smer pravočasnega in pravilnega reagiranja slovenske zunanje politike".

Kot navajata, so koalicijski poslanci na seji odbora DZ za zunanjo politiko s soglasjem državne sekretarke zavrnili predlog poslanca SDS, naj minister Žbogar na zasedanju sveta ministrov EU deluje proaktivno in predlaga skupni poziv egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku, da omogoči demokratične procese v svoji državi. Po njunem mnenju "že to priča, da ni poglobljenega sledenja mednarodnih dogodkov in interesa za aktivno vlogo slovenske zunanje politike".

Poslanec Zares Franco Juri pa je v sporočilu za javnost v zvezi z dogajanjem v Egiptu in Tuniziji izrazil pričakovanje, da bo Slovenija nedvoumno podprla zahteve po demokraciji v teh dveh severnoafriških državah. Po njegovem mnenju je Evropska unija dolžna podpreti demokratične procese v teh državah, pri čemer opozarja, da ne gre pozabiti, da je eden največjih in še nerešenih problemov celotne bližnjevzhodne regije zatiranje Palestincev in mačehovski ter dvoličen odnos, ki ga imajo do tega naroda tudi arabski avtokratski režimi, ki se sedaj rušijo pod ljudskim pritiskom.


Objavljamo vprašanje poslancev ministru Žbogarju:


Spoštovani gospod minister!

V preteklem tednu smo bili dvakrat priče povsem napačnim ocenam in odločitvam slovenske zunanje politike. Tako pri reševanju dogodka na Hotizi, kakor pri pravočasni oceni razmer v Egiptu in nasvetih slovenskim državljanom, ki potujejo v Egipt.

Tam so že dlje časa nemiri in protesti s preko 100 ( uradno? ) smrtnimi žrtvami zoper nedemokratični režim Hosnija Mubaraka. Krvavo nasilje se lahko samo še poveča, zlasti ker se protesti ne poležejo in je samo vprašanje časa, kako bo odreagirala vojska.

Pravočasna opozorila in državotvorne sugestije opozicije, Ministrstvo za zunanje zadeve in celotna koalicija ignorira. Na seji Odbora za zunanje zadeve, 28.1.2011 so koalicijski poslanci s soglasjem državne sekretarke zavrnili predlog poslanca SDS, da naj minister Žbogar na zasedanju sveta ministrov EU deluje proaktivno in predlaga skupni poziv predsedniku Mubaraku, da omogoči demokratične procese v svoji državi. Že to priča, da ni poglobljenega sledenja mednarodnih dogodkov in interesa za aktivno vlogo slovenske zunanje politike.  
       
Medtem ko vlade večine držav pozivajo svoje državljane, da zapustijo Egipt, ter celo organizirajo dodatna letala, da rešijo svoje državljane iz kaosa na kairskem letališču, pa vaše ministrstvo samo odsvetuje vsa ne nujna potovanja v nemirno državo. Tako so še v soboto poletela polna letala Adrie Airways na čarterske polete v Šarm el Šejk in Hurgado. Pohlep turističnih agencij je resno ogrozil varnost številnih Slovenk in Slovencev, čeprav so jih v oglasih polna usta zagotovil, da je varnost turistov na prvem mestu. Zato se sprašujeva, kaj je Pahorjevi vladi večja prioriteta: Dobiček turističnih agencij, ali varnost Slovenk in Slovencev? Če bi pravočasno prepovedala polete v Egipt, ne bi bilo potrebno kasnejših akcij evakuacije iz Egipta, na katere je bilo prisiljeno naše veleposlaništvo na čelu z veleposlanikom Robertom Kokaljem. Kljub naporom, pa je še nekaj Slovencev ujetih na letališčih, kjer se ljudje dobesedno tepejo za letalske karte. Na podlagi navedenega vas sprašujeva:

1.    Zakaj tako zapoznelo ukrepanje vlade Boruta Pahorja in vašega ministrstva pri prepovedi poletov v Egipt in kdaj boste razglasili Egipt za nevarno območje, da bodo lahko turisti upravičeno dobili povrnjena vplačila?
2.    Zakaj se Ministrstvo za zunanje zadeve in celotna koalicija brani pravilnih, koristnih in državotvornih predlogov opozicije, ki gredo v smer pravočasnega in pravilnega reagiranja slovenske zunanje politike?