zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Je na Soči pomembnejša postrv ali protipoplavna zaščita?

Deli na:
Je na Soči pomembnejša postrv ali protipoplavna zaščita?

Foto: Bobo

V WWF so skupaj z drugimi nevladnimi organizacijami ministrici za okolje Ireni Majcen poslali protestno pismo, v katerem opozarjajo, da bi z ureditvijo brežine Soče v sklopu interventnih aktivnosti zaradi poplav lahko prišlo do uničenja enega od pomembnih naravnih drstišč soške postrvi. Majcnovo pozivajo k takojšnji zaustavitvi predvidenih posegov.

Vlada je konec novembra sprejela akcijski načrt interventnih aktivnosti zaradi poplav. Nabor del je pripravila Agencija RS za okolje v sodelovanju z izvajalci gospodarske javne službe urejanja voda, izvedena pa naj bi bila do junija letos, v pismu spominja Svetovni sklad za naravo (WWF).

Eden od predvidenih ukrepov je tudi interventna ureditev leve brežine Soče pod pokopališčem v Kobaridu, ki je bila poškodovana po poplavah v Posočju leta 2012. Ukrep je bil uvrščen med nujno potrebna interventna gradbena dela, ki so se začela brez upoštevanja mnenj ostalih vpletenih institucij in posvetovanja z deležniki, posledično pa je bilo uničeno eno od pomembnih naravnih drstišč soške postrvi v zgornjem toku reke Soče, opozarja WWF.

Iz naslova neposrednega tveganja za zdravje in varnost ljudi omenjeni gradbeni poseg po njihovem ne sodi v kategorijo interventnih ukrepov, temveč pod redna vzdrževalna dela, zato bi morali poseg izpeljati ob ustrezni okoljski presoji in s sodelovanjem zainteresiranih deležnikov.

Sicer bi se po prepričanju WWF uničenju drstišča lahko izognili, če bi delo izvedli izven časa drsti vrste Natura 2000. "Poleg tega menimo, da ukrep ni načrtovan sonaravno, ne uporablja najboljših razpoložljivih tehnik in alternativne metode izvedbe niso bile preučene, kar potencialno lahko vodi v poslabšanje ekološkega stanja reke," dodajajo.

Prav tako menijo, da dogodki v zvezi z akcijskim načrtom interventnih aktivnosti zaradi poplav v Sloveniji kršijo evropsko in nacionalno zakonodajo.

Ministrico Majcnovo so zato v pismu pozvali k takojšnji začasni ustavitvi interventnih posegov, predvidenih v omenjenem akcijskem načrtu, dokler ta ne bo v skladu z ustrezno okoljsko zakonodajo, s čimer bi preprečili nadaljnjo okoljsko škodo v Sloveniji.

V WWF zahtevajo tudi ponovno preučitev vseh predlaganih interventnih ukrepov in zagotovitev sodelovanja zainteresirane javnosti pri njihovi reviziji. Od ministrice pričakujejo še, da bo zagotovila ustrezno sanacijo uničenega drstišča. O njegovem uničenju in o vprašanju neskladnosti akcijskega načrta z evropsko zakonodajo pa je WWF obvestil tudi Evropsko komisijo.