favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Je ministrica Kustečeva opravilno nesposobna? Janša ji je svojega državnega sekretarja Dolinška nastavil za pomočnika

Deli na:
Je ministrica Kustečeva opravilno nesposobna? Janša ji je svojega državnega sekretarja Dolinška nastavil za pomočnika

Marjan Dolinšek - Foto: Vlada RS

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec poleg dveh državnih sekretarjev potrebuje še enega pomočnika za izvajanje ministrskih funkcij.

Predsednik vlade Janez Janša je 18. marca pooblastil državnega sekretarja v svojem kabinetu Marjana Dolinška za »pomoč pri opravljanju nalog iz pristojnosti ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v okviru pooblastil, ki mu jih da ministrica za izobraževanje znanost in šport.«

Kot piše v pooblastilu št. 020-5/2020/4, je Dolinšek pooblaščen za vodenje in usklajevanje dela ministrstva na področjih investicij, športa digitalizacije in delovnih teles vlade s svojega delovnega področja. Prav tako lahko podpisuje tudi dokumente, ki se nanašajo na omenjena področja.

Med drugim tudi dokumente iz področja finančnega poslovanja; dokumente v postopkih javnih naročil, vključno s pogodbami, razen predlogov za izdajo naročilnic in naročilnic; dokumente v postopkih javnih razpisov, natečajev in drugih postopkih za (so)financiranje, vključno s pogodbami; druge pogodbe in dokumente, iz katerih sledijo materialne obveznosti ministrstva; dokumente, ki se pošiljajo upravnim in drugim organom, pravnim in fizičnim osebam….


Kot smo omenili, ima ministrica Kustečeva že dva državna sekretarja, in sicer Damirja Orehovca in Mitjo Slavinca; slednji je zamenjal Jureta Gašpariča, ki je preveč razmišljal s svojo glavo in se uprl premierju Janezu Janši. Ta ga je zato nemudoma zamenjal na seji vlade in za novega državnega sekretarja imenoval Slavinca.

Očitno pa vsi trije niso kos nalogam na ministrstvu, zato potrebujejo še tretjega državnega sekretarja, ki prihaja direktno iz kabineta predsednika vlade. Tako kot Kustečeva, Orehovec in Slavinec tudi Dolinšek prihaja iz stranke SMC, le da je med njimi najbolj zvest Janši. V prejšnjem mandatu je bil celo poslanec SMC, toda hitro je zamenjal avtoriteto Mira Cerarja z Janezom Janšo.

Po naših podatkih pa je premier Janša položaj na ministrstvu za izobraževanje zgolj legaliziral, saj je bil menda Dolinšek že pred tem neformalni nadminister s pooblastilom predsednika vlade, redno je hodil na ministrstvo, se tam udeleževal kolegijev in kadroval po Janševem nareku. Med drugim naj bi odpihnil prejšnjega vodjo kabineta Aleša Vidmarja, ki naj bi ga nato pod svoje okrilje vzel minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Dolinšek naj bi bil tudi zveza med ministrico in premierjem, preko njega premier ministrici sporoča svoje ukaze. Vse to dokazuje, da ministrstvo za izobraževanje v resnici vodi premier Janša preko svojega državnega sekretarja Dolinška, zato se mnogi sprašujejo, ali je ministrica Simona Kustec sploh opravilno sposobna.