minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

sergej jakirovic dinamo pm Ekipa

Katastrofi sledi trenerski šok? Jakirović naj bi...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

Luka Dončić Ekipa

Brez spoštovanja: Američani močno udarili po ...

Slovenija

Jazbinšek ovadil Jankovića

Deli na:

Ljubljanski mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek je danes opozoril na problematiko izgradnje NUK II in menil, da je treba čim prej sprejeti nov zakon o Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK). Jazbinšek je podal tudi kazensko ovadbo zoper štiri osebe zaradi suma korupcije in nevestnega dela na škodo projekta izgradnje NUK II.

Ljubljanski mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek je danes opozoril na problematiko izgradnje NUK II in menil, da je treba čim prej sprejeti nov zakon o Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK). Jazbinšek je podal tudi kazensko ovadbo zoper štiri osebe zaradi suma korupcije in nevestnega dela na škodo projekta izgradnje NUK II.

Jazbinšek je na današnji novinarski konferenci omenil, da je vlada 24. decembra lani sprejela štiri sklepe "o najbolj maratonskem kulturnem projektu, kar jih pomnimo - NUK II", ki po njegovem pomenijo kontinuiteto neučinkovitosti na podlagi predvidenih sprememb in dopolnitev zakona iz leta 1994. Zakon je zastarel z vseh vidikov - politično, rokovno, finančno, soinvestitorsko, urbanistično, kulturološko, tehnično, upravno-pravno in programsko -, zato je treba pripraviti novega, je poudaril.

Sklepi vlade pomenijo kontinuiteto nacionalne investicijske jalovosti na projektu Univerzitetne knjižnice Ljubljana, ki traja od 1986 leta, je prepričan Jazbinšek, ki ima vtis, da so "službe za investicije spet enkrat prevarale svojega ministra, tokrat Gregorja Golobiča, ta pa vlado".

Spomniti velja, da je vlada 24. decembra dala soglasje k predlogu ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo za razvezo vseh pogodb in pripadajočih aneksov v zvezi z načrtovanjem nove NUK. Razvezale se bodo vse pogodbe in aneksi, ki jih je ministrstvo sklenilo z avtorjem Markom Mušičem, Ateljejem Marko Mušič in družbo IBE.

Vlada je ministrstvu naložila, da začne z novim postopkom za izbiro ustrezne rešitve za novo načrtovano stavbo NUK II ter da v sodelovanju z ministrstvom za kulturo pripravi spremembe zakona o izgradnji Univerzitetne knjižnice v Ljubljani.

"Sklepa o razvezi vseh pogodb in aneksov, ki jih je ministrstvo sklenilo z avtorjem Markom Mušičem, njegovim ateljejem in IBE in o začetku postopka za novo izbiro ustrezne rešitve, brez spoznanja, da je bil projekt dejansko obsojen na neuspeh že od leta 2000, ko se je prvič poizkušalo s t.i. inovacijo dvofazne gradnje, dokončno pa z dvofazno inovacijo med leti 2006 in 2010, nista smiselna sama po sebi," opozarja Miha Jazbinšek.

Obe, kot pravi, "inovaciji" sta bili posledici s strani ljubljanske mestne občine nepridobljenih zemljišč ob Rimski cesti. Projekt prve faze iz leta 2007 pa se je omejil na "pridobljeni" del zemljišč, kar pa se je po Jazbinškovih besedah izkazalo za prevaro.

Kot je še danes razvidno iz zemljiške knjige, ljubljanski župan Zoran Janković šele poizkuša pridobiti in na državo prenesti objekt in zemljišče Rimska 1. Po trditvah mestnega svetnika Zelenih Slovenije je Janković pridobil, a niti ne poizkuša na državo prenesti 24/30 objekta in zemljišča Rimska 3. "Niti ne poizkuša pridobiti in na državo prenesti 6/30 objekta in zemljišča Rimske 3, objekta in zemljišče parcele številka 307, k.o. Gradišče I (Rimska 3) niti zemljišča parcele številka 300, k.o. Gradišče I," je dejal Jazbinšek in dodal, da Janković ne poizkuša na državo prenesti južni del dvorišča Rimska 5.

V nacionalnem interesu je Jazbinšek, kot je še povedal, podal kazensko ovadbo zoper Jankovića, nekdanjo ministrico za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojco Kucler Dolinar, ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča ter zoper odgovornega državnega pravobranilca oz. državno pravobranilko Milko Brulc zaradi suma korupcije, predvolilne prevare in zlorabe uradnega položaja. Sumi jih tudi zavestnega kršenja predpisov, nevestnega dela v službi in ponareditve uradnih listin na škodo javnih financ.

Nekdanja ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar je v odzivu na Jazbinškove navedbe v sporočilu za javnost zapisala, da namigovanja, za katera je izvedela iz medijev, v celoti zavrača. Takemu "povsem neosnovanemu blatenju" njenega imena s strani Mihe Jazbinška lahko po mnenju Kucler Dolinarjeve botrujeta samo skrajna "nevednost ali nizkotnost".

Ker ocenjuje, da gre za krivo ovadbo ter zlorabo instituta ovadbe, se bo, kot je navedla, po prejemu ovadbe odločala o nadaljnjih ukrepih.

"Projekt NUK je bila ena od prednostnih nalog, ki sem jo uresničevala v svojem mandatu. Ker je bilo moje vodilo, da mora NUK II ustrezati vsem kriterijem sodobnih knjižnic, sem ves čas tesno sodelovala s strokovnim gradbenim odborom," pojasnjuje in dodaja, da sta vlada in gradbeni odbor potrdila nadaljevanje projekta. Sprejet je bil plan načrtovanih aktivnosti za leto 2008, gradbeni odbor pa je junija 2008 ugotovil, da so večino sklepov realizirali.

Po oceni Kucler Dolinarjeve se je projekt, za katerega se je že pred dvajsetimi leti ugotovilo, da je potreben za Ljubljano in Slovenijo ter je vključen v resolucijo nacionalnih razvojnih projektih 2007-2013, v času njenega ministrovanja končno premaknil z mrtve točke.

"Priprava dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja je bila v zadnji fazi, pripravljala se je dokumentacija za črpanje za NUK II rezerviranih evropskih sredstev in zaključen je bil tudi postopek pridobivanja zemljišč ter njihove ureditve za prvo fazo izgradnje," je še zapisala nekdanja ministrica za visoko šolstvo.