Revija Reporter
Slovenija

Javna uprava: Osupljivih 65 milijonov za potne stroške

Biserka Karneža Cerjak

5. maj. 2012 8:28 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Kako uspešno je lahko varčevanje na račun potnih stroškov v javni upravi? Zanje smo samo lani in v prvih dveh mesecih letos porabili več kot 65 milijonov evrov. Daleč največ na ministrstvu za obrambo, kjer so lani porabili kar 24.069.755 evrov, ter na ministrstvu za notranje zadeve – 20.426.674,89 evra.

Javnemu pretiravanju z vrtoglavimi zneski v primeru posameznih izplačil se tudi tokrat ni mogoče izogniti, je pa res, da so na ministrstvu za notranje zadeve izplačali najvišji znesek v višini 1.900 evrov mesečno.

Strah, da bi se vlada zaradi varčevanja odločila celo za odpoved potnim stroškom, ni upravičen. Kot opozarja minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je odločba sodišča o zagotavljanju izplačevanja potnih stroškov povsem jasna, ukinitev potnih stroškov pa tako ali tako tudi ni zakonsko mogoča.

Ti stroški so obračunani v skladu z uredbo o povračilu stroškov prevoza na delo in z dela javnim uslužbencem in funkcionarjem v državnih organih; ta določa način izplačevanja potnih stroškov in velja za celotno državno upravo.

Štajerci na Primorsko

S poskusi zmanjševanja potnih stroškov so se na ministrstvu za notranje zadeve začeli ubadati že pred dvajsetimi leti, a neuspešno. Razlog je pravzaprav preprost. »V policijskih vrstah je preveč Štajercev, ni pa Primorcev,« na kratko pove minister Gorenak. »V primerjavi s Štajersko in Prekmurjem je bila na Primorskem vedno minimalna stopnja nezaposlenosti, saj imajo Primorci dovolj priložnosti za delo, če ne doma, pa v bližnji Italiji. Prav zato se pojavljajo težave pri zagotavljanju zadostnega števila policistov. Ker ti prihajajo večinoma iz Štajerske, pa tudi iz Prekmurja, so s tem povezani potni stroški,« pravi Gorenak.

VEČ V TISKANI IZDAJI