Revija Reporter
Slovenija

Kaj je v ozadju, da bo Janez Janša tako lahko prišel do svoje tretje vlade

Ivan Puc

1. mar. 2020 20:00 Osveženo: 7:12 / 03. 3. 2020

Deli na:

Janševa vlada na trinajstih straneh: zakaj so podpisali koalicijsko pogodbo skriti pred javnostjo in jo še kar skrivajo pred novinarji

Primož Lavre

Pogledali smo, kaj nam prinaša 14. vlada, ki naj bi jo vodil Janez Janša. Pričakovali smo, da se bodo predsedniki strank koalicije bolj konkretno zadržali pri prioritetah, ki so jih večkrat izpostavljali. S tem bi pokazali, da so se resnično dogovorili o pomembnih podrobnostih glede (reforme) zdravstva, čakalnih vrst, dolgotrajne oskrbe (demografskega sklada), stanovanj za mlade ...

Do programskega poenotenja oziroma koalicijske pogodbe so se dokopali z izogibanjem vsem zadevam, pri katerih niso mogli doseči kompromis. Volivci se lahko vprašamo, kako pa bodo reševali »zadeve«, ki so se jim izognili.

Je tudi koalicijska pogodba tretje Janševe vlade tako kot prejšnji koalicijski sporazum Šarčeve vlade le snop papirja, kot je takrat zapisal Žiga Turk?

»Če bom jaz vodil vlado, bo meja proti Hrvaški za ilegalne migracije neprodušno zaprta,« je nedolgo nazaj tvital zdajšnji kandidat za mandatarja. Kaj obljublja zdaj? 

Za moške je bil z novim letom že uveljavljen postopen dvig odmernih odstotkov na 63,5 odstotka v 6-letnem prehodnem obdobju. Na predlog Desusa naj bi do tega dviga pod Janševo vlado prišli že v štirih letih. Kakšno breme bo to za javne finance? 

V koalicijski pogodbi so »pozabili« navesti od kje bodo dobili denar tudi za povprečnino občinam, dolgotrajno oskrbo, zdravstvo, uvedbo naborništva, ponovna uvedba brezplačnega vrtca za drugega otroka … Kako se je med temeljnimi cilji lahko znašlo znižanje javne porabe?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Naslovnica, Reporter 09 2020

Reporter