gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša nastavlja past Mateju Toninu: tako bi s pomočjo Logarja izigral NSi in spet zavladal (KOMENTAR)

Deli na:
Janša nastavlja past Mateju Toninu: tako bi s pomočjo Logarja izigral NSi in spet zavladal (KOMENTAR)

Matej Tonin in Janez Janša - Foto: Bobo

Ob ustanovitvi Platforme sodelovanja, ki jo je prevzel poslanec SDS Anže Logar, ga je prvak NSI Matej Tonin pozval k čimprejšnji ustanovitvi nove stranke, v kateri vidi naravnega partnerja in zaveznika.

Neuradno je slišati, da naj bi Logarju že ponudil predvolilno koalicijo, tako da bi stranki nastopili vsaka s svojo listo, po volitvah pa bi za mandatarja skupaj podprli prvaka tiste, ki bi bila na volitvah najuspešnejša.

Z drugimi besedami to pomeni, da bi se s seštevkom glasov poslancev obeh strank za mandatarja potegoval bodisi Tonin bodisi Logar ali pa – kar je najverjetneje – nihče od njiju.

V ponudbi se namreč skriva past za samega ponudnika. Po interni anketi agencije Ninamedia, ki smo jo objavili pred dnevi, naj bi Logarjevo stranko zagotovo volilo okoli deset odstotkov volivcev. Od tega bi največ glasov, skoraj četrtino, pobrala SDS, skoraj 17 odstotkov NSI, okoli dva Gibanje Svoboda in SD, poleg tega bi prepričal tudi skoraj devet odstotkov neopredeljenih, ki jih je bilo v anketi četrtina.

Če bo Logar res ustanovil stranko in sprejel Toninovo ponudbo, bi ga tako lahko prisilil, da obe stranki skupaj podpreta Janšo. Zlasti če bi imela desnica večino v državnem zboru.

Glede na rezultate ankete to pomeni, da bi Logarjeva stranka SDS vzela skoraj šest odstotkov, več kot en odstotek NSI, dva in pol bi jih prišlo od neopredeljenih, pol pa od drugih strank.

Po doslej neobjavljeni interni anketi bi trenutno še vedno zmagala največja vladna stranka Gibanje Svoboda, ki bi jo obkrožilo 24,9 odstotka volivcev, SDS skoraj 21,9 odstotka, sledita NSI in SD z vsaka po skoraj 6,9 odstotka, Levica s 4,6 odstotka, druge stranke s 3,7, ne vem jih je odgovorilo 25,9 odstotka, da ne bi šli na volitve pa 5,4.

Če bi na volitvah nastopila Logarjeva stranka, bi Gibanje Svoboda bi še povečalo razliko od SDS, toda skupno bi se opozicijske stranke zelo približale seštevku koalicijskih strank, ki bi bile v prednosti le še tri odstotke glasov.

Logarjeva stranka bi dobila več glasov kot NSI, toda obe stranki skupaj še vedno manj kot SDS. Tako bi Tonin težko ponujal Logarja za mandatarja, saj bi SDS z več poslanci še vedno stavila na svojega prvaka Janeza Janšo.

Če bo Logar res ustanovil stranko in sprejel Toninovo ponudbo, bi ga tako lahko prisilil, da obe stranki skupaj podpreta Janšo. Zlasti če bi imela desnica večino v državnem zboru. Glede na zelo majhno razliko med blokoma po anketi te možnosti ni mogoče povsem izključiti.

Zato ustanovitev Logarjeve stranke ni v interesu NSI, če želi ostati zvesta obljubi, da njeni poslanci ne bodo več dali glasov za Janšo. V tem smislu je bila modrejša izjava ustavnega pravnika NSI Janeza Pogorelca, ki se je prav tako pridružil Logarjevi Platformi, da pričakuje, da bo na koncu vseh okroglih miz po predstavitvi predlogov tik pred volitvami Logar prevzel stranko SDS in z njo zmagal na volitvah.