supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Slovenija

Janšev despotizem

Deli na:

Predsednik SDS Janez Janša se mora odločiti, ali so sodišča objektivna ali ne, je za STA dejal svetovalec predsednika republike Franci Perčič. "Ko so sklepi sodišča po njegovi volji, so sodišča v redu, kadar sodišča ne odločajo tako, kot je po njegovi volji, so sodišča neobjektivna. Tako ravnanje je bilo značilno za despote," je dodal.

Predsednik SDS Janez Janša se mora odločiti, ali so sodišča objektivna ali ne, je za STA dejal svetovalec predsednika republike Franci Perčič. "Ko so sklepi sodišča po njegovi volji, so sodišča v redu, kadar sodišča ne odločajo tako, kot je po njegovi volji, so sodišča neobjektivna. Tako ravnanje je bilo značilno za despote," je dodal.

Glede očitkov o domnevnem sodelovanju s komunistično tajno službo Udbo oz. da je nekdanji funkcionar Službe državne varnosti (SDV) je Perčič zatrdil, da so "enkrat to laž že navedli, in sicer v Demokraciji".

Kot je pojasnil predsednikov svetovalec, jih je bil takrat, "ker se niso hoteli opravičiti in demantirate navedbe, prisiljen tožiti". Po prvostopenjski sodbi iz leta 2006 je bila Demokracija obsojena na objavo celotne sodbe in povračilo v višini enega milijona tolarjev, višje sodišče pa je leta 2007 znesek znižalo na 300.000 tolarjev in objavo samo izreka sodbe, preklica in opravičila, je pojasnil in dodal, da Janša ve za to sodbo.

Prav tako je Perčič pojasnil, da je sodišče razsodilo, da je udba.net - na katerega se je sklicevala Demokracija pri svojih navedbah - neverodostojen vir in da ni bil sodelavec Udbe oz. nekdanji funkcionar SDV. Ob tem je poudaril, da je ta sodba že pravnomočna. Perčič je tudi dejal, da Janša prav tako ne govori resnice, "da mojega življenjepisa ni na spletni strani predsednika država".

Türkov svetovalec je glede Janševe sredine novinarske konference še povedal, da Janša "meša hruške in jabolka". Po njegovih besedah namreč Janša "meša postopke pri informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar, ki ga preganja zaradi objave osebnih podatkov. To je čisto drug postopek". Ob tem je poudaril, da je sodišče SDS konec novembra obsodilo na plačilo 25.000 evrov kazni, ker je SDS kršila začasno odredbo sodišča.

Kot je znano, je Janša v sredo pojasnil, da je bil na spletni strani SDS najprej res objavljen podatek s spletne strani udba.net, kjer so tudi nekateri osebni podatki Perčiča. Ko je informacijska pooblaščenka na to reagirala, pa so bili osebni podatki po njegovih besedah umaknjeni.

Ta zadeva se po besedah Janše ne more končati s pravnomočno obsodilno sodbo, "ker potem je treba prepovedati še vrsto knjig in spletnih strani". "Tukaj bomo šli do zadnje sodne inštance v Evropi. Če bo treba, upam, da boste podpisali tudi kakšno peticijo za svobodo govora," je novinarjem še povedal Janša.

Türk pa je v torek glede očitkov o tem, da prihaja v predsednikovem uradu do nameščanja predstavnikov tajne policije Udbe, dejal, da "ta kritika leti na Francija Perčiča". Ta je po Türkovih besedah povedal svoje glede teh očitkov, "svoje je povedalo tudi sodišče, in prav bi bilo, da bi vsi spoštovali odločbo sodišča".