Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša zmagal proti Ninamedii

Deli na:

Senat okrožnega sodišča v Mariboru je danes v zasebni tožbi, ki jo je proti predsedniku SDS Janezu Janši sprožila javnomnenjska agencija Ninamedia, odločilo, da pri obtoženčevem pogovoru za časnik Večer decembra 2007 ni šlo za kaznivo dejanje obrekovanja.

Senat okrožnega sodišča v Mariboru je danes v zasebni tožbi, ki jo je proti predsedniku SDS Janezu Janši sprožila javnomnenjska agencija Ninamedia, odločilo, da pri obtoženčevem pogovoru za časnik Večer decembra 2007 ni šlo za kaznivo dejanje obrekovanja.

Odvetnik tožeče stranke Stojan Zdolšek je še pred razglasitvijo sodbe napovedal pritožbo na višje sodišče, ki je v omenjenem primeru dvakrat že razveljavilo odločitev okrožnega sodišča. Po današnji razsodbi mora Ninamedia poravnati sodne stroške in izdatke obtoženega, ki so nastali zaradi te tožbe.

Ninamedia je zasebno tožbo zoper takratnega premiera Janšo sprožila zaradi obrekovanja in razžalitve podjetja v intervjuju časnika Večer, ki je bil objavljen 1. decembra 2007. Janša naj bi ravnal protipravno, ko je med drugim dejal, da je Ninamedia "hišna služba Gregorja Golobiča" in da "Ninamedia javnega mnenja ne meri, ampak ga skuša ustvarjati". Ninamedia po drugi strani vztraja, da so navedbe neresnične in da so škodile njeni časti ter dobremu imenu, zato je vložila tožbo.

Kot je po več kot šest ur trajajoči obravnavi danes ugotovil sodni senat na čelu s Tanjo Rot, tožilstvo ni dokazalo, da je Janša v omenjenem pogovoru govoril neresnico, ki je podlaga za kaznivo dejanje obrekovanja. Nedvomno je šlo za političen diskurz, a hkrati je dejstvo, da je tudi direktor Ninamedie Nikola Damjanić širil negativna sporočila o obtoženem v svojih komentarjih za tednik Nedeljski dnevnik, je pojasnila Rotova.

Po besedah odvetnice obrambe Nine Zidar Klemenčič je bila raziskava, ki jo je v intervjuju omenil Janša, res objavljena, vse ostalo pa so vrednostne sodbe, ki ne sodijo v okvir obrekovanja, ampak jih upravičuje svoboda govora.

Po drugi strani je tožilčev odvetnik Zdolšek, ki je podvomil v objektivnost sodišča, vztrajal, da so Janševe besede sovražni govor, s katerim je hotel zavestno škodovati dobremu imenu Ninamedie, da bi se tako maščeval Damjaniću za njegove kritike v Nedeljskem dnevniku.

"Take izjave škodijo agenciji, ki v družbi uživa nek ugled," je odločitev za vložitev tožbe pojasnil Damjanić. Kot je dejal, je določena stopnja napake sestavni del merjenja javnega mnenja, Ninamedia pa po njegovem deluje strokovno in nepristransko.

Obtoženi Janša, ki je tik pred izrekom sodbe zaradi nujne poti v tujino zapustil obravnavo, je tožeči stranki očital, da ga obtožuje zatiranja drugače mislečih, hkrati pa ga sama toži zaradi izražanja svojega mnenja. "Smešno je, da nekdo, ki je podvomil v rezultate javnomnenjskih raziskav, kar je sicer splošen dvom v Sloveniji, sedi na zatožni klopi," je dejal.

Damjanić je proti Janši zaradi omenjenega pogovora za Večer sprožil tudi civilno tožbo. V njej je ljubljansko okrožno sodišče 23. marca razsodilo, da tožena stranka ni dokazala, da bi Ninamedia prirejala rezultate javnomnenjskih raziskav oz. da ni ravnala v skladu s pravili stroke, zato mora Janša Ninamedii plačati 5000 evrov odškodnine.